Živio je u grobnici više od 15 godina, a sada se sve mijenja…

Nakon što je pogledao film o životu Bratislava Stojkovića, Suad Ćelić odlučio mu je pomoći. Bratislav je dobio novu garderobu, hranu i na putu je da vrati svoj život…

Život Bratislava Stojkovića (44) , čovjeka koji više od 15 godina spava u grobnici pored tri limena sanduka na napuštenom starom groblju u Nišu, mogao bi se potpuno promijeniti, javlja Dnevni avaz. Naime, nagrađivani dokumentarni film koji je inspiriran njegovim životom “U kući sa mrtvima” pogledao je i Suad Ćelić iz Podgorice, koji već desetljećima živi i radi u SAD-u. Čim je pogledao film, odlučio je pomoći Bratislavu.
Tako je Stojković, nakon 15 godina beskućničkog staža, na putu da dobije dokumente, pokrene ostavinski postupak i popravi kuću koja je oštećena u požaru u kojem je nastradao njegov otac i u kojoj je izgorjelo sve što je imao.
Bratislav se nikada nikome nije žalio, ali je zahvaljujući svom ‘stanovanju’ u grobnici u jednom trenutku bio prava ‘medijska zvijezda’, čiju su priču prenijeli gotovo svi svjetski mediji. Nakon toga, snimio se i već spomenuti dokumentarac o njegovom životu. Dvije godine kasnije uslijedio je obrat.
– Suad Ćelić je poslao novac da se Bratislavu kupi garderoba, uplatio mu je dva obroka dnevno u ekspres-restoranu, a u tijeku je sređivanje dokumentacije, jer Bratislav nema ni osobnu iskaznicu.

Kad to završimo, moći će se prijaviti za socijalnu pomoć i narodnu kuhinju. Angažirali smo odvjetnika koji će mu pomoći u osiguravanju dokumentacije kako bi pokrenuo ostavinski postupak – rekao je Gradimir Nikolić, producent filma. Napominje da su oni priželjkivali da se pojavi netko poput Suada.

Ne pamti kada je imao redovne obroke i čistu garderobu

Bratislav je prihvatio pomoć jer ne pamti kada je imao redovne obroke i čistu garderobu. Iako živi na sumornom mjestu, na groblju na kojem se od 1960. godine više nitko ne sahranjuje, Bratislav je pitom i vedar čovek.
– Život je čudan i ja sam navikao na to. Još čudnije je kada poslije toliko godina obučete novu i čistu odjeću. Brzo sam zaboravio i na okus hrane iz kontejnera, koju sam godinama jeo. Skoro da sam se pomirio s tim da ću okončati život među ovim limenim sanducima i kostima, kad se pojavilo svjetlo u mom životnom tunelu – kaže Bratislav.
Priznaje da se bez pomoći ljudi koji su snimili film o njemu i Suada Ćelića ne bi nikada snašao. Govori da nije lijen i da bi se prihvatio posla, jer je nekoć bio cijenjeni soboslikar, te sanja da će opet raditi i popraviti uništeni dom.

Ćelić: Ne morate biti bogati da biste pomogli nekome

Dobrotvor Suad Ćelić, koji je odlučio pomoći, kaže da nije bogat, ali ima dovoljno i za život i da pomogne Bratislavu, piše 24sata.rs.
– Ne morate biti bogat da biste pomogli drugome. Potresla me njegova životna priča i nisam se mogao smiriti dok nisam našao način kako mu pomoći. Podržala me i obitelj, i to mi je još veće zadovoljstvo – rekao je Suad.

(24sata.hr)