Zaposlenima plaćaju da se bave volontiranjem, daju im zajmove…

Američki magazin Fortune je objavio listu sto kompanija u kojima je najbolje raditi u SAD-u. Kao i lani, prvo je mjesto odnio Google, a zanimljivo je da se na listi nisu našle poznate kompanije poput Applea ili Facebooka.

1. Google
Zahvaljujući astronomskom profitu i rastu, Google je prvi na listi magazina Fortune već treću godinu zaredom. Sve u svemu, bio je na čelu liste pet puta, češće nego bilo koja druga kompanija. Uprava Googlea već godinama investira u blagostanje zaposlenih, koji svi posjeduju dionice kompanije. Tvrtka nagrađuje svoje zaposlenike s 50 dolara za svakih pet sati volonterskog rada u neprofitnoj organizaciji, a lani su unutar jednog programa poslali 47 zaposlenika u Ganu i Indiju da rade na društveno korisnim projektima.

2. SAS

Ova softverska kompanija je već drugu godinu zaredom druga na Fortuneovoj listi. Zaposlenima i članovima njihovih obitelji nude specijalnu pogodnost: besplatno korištenje usluga zdravstvenog centra unutar kompanije, u kojem radi 53 liječnika i pomoćnog osoblja. U prostorijama kompanije postoji i vrtić, a organiziraju se i tečajevi i radionice za roditelje posvećeni problemima s kojima se suočavaju.
3. The Boston Consulting Group
The Boston Consulting Group (BCG) je jedna od najprestižnijih konzultantskih tvrtki, a svojim zaposlenima znaju plaćati troškove školarine i smještaja, ili im posuditi 100.000 dolara za polog za kuću. Trude se spriječiti nastanak kroničnih bolesti kod zaposlenih, a imaju i sistem koji menadžerima javlja ako netko previše radi.
4. Edward Jones
Četvrta po veličini tvrtka u SAD-u koja se bavi financijskim savjetima investitorima iz Kanade i SAD-a lani je bila na osmom mjestu, te im je status na listi porastao za 4 mjesta. Imaju više od 11.000 ureda, a zaposleni u njima kažu da imaju osjećaj da su ravnopravni i da su ‘kao vlasnici ureda’ – ali bez opterećenja brige plaćanja računa itd… Trećina zaposlenika starija je od 50 godina, a neki tamo rade i više od 15 godina, što atmosferu čini obiteljskom. Imaju i program u kojem ratne veterane obrazuju za posao i garantiraju im plaću prvih 12 mjeseci.
5. Quicken Loans
Najveća online kreditna kompanija našla se među prvih 15 na listi magazina Fortune treću godinu zaredom, uglavnom zahvaljujući pogodnostima koje potiču nove zaposlene da se presele u Detroit, uključujući i bespovratni zajam do 20.000 dolara. Također, kompanija zaposlenima plaća slobodno vrijeme koje posvećuju volonterskom radu. U prostorima kompanije njeguje se otvoreni plan, namještaj je šaren i razigran, a menadžment zna sastanke održavati na krovu zgrade – kako bi usput mogli gledati utakmicu bejzbola na obližnjem terenu.
Na šestom mjestu se našla biotehnološka kompanija Genentech, slijedi Salesforce.com (softver i računarstvo u oblacima), osma je softveraška kompanija Intuit, deveta je financijska tvrtka Robert W. Baird & Co., a na desetom mjestu se našla građevinska tvrtka DPR Construction.
Listu svih sto kompanija možete pogledati ovdje.

(M.P./Fortune)