Danas se obilježava Dan Europe

Svake godine 9. svibnja obilježava se Dan Europe kojim se slavi mir i jedinstvo u Europi.

Dan označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine kojom je predloženo stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, kao preteče današnje Europske unije.

Pariški Slavoluk pobjede, rimski Koloseum i ‘Grand Place’ u Bruxellesu, neke su od znamenitih građevina diljem država članica EU-a, koje će biti osvijetljene povodom obilježavanja 9. svibnja, Dana Europe i početka odbrojavanja posljednjih mjesec dana do europskih izbora (6. – 9. lipnja). Od srijede, 8. svibnja do četvrtka, 9. svibnja uz pomoć svjetala prikazivat će se slogan izborne kampanje ‘Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost’ ili europska zastava.

Među ostalim znamenitim zgradama i spomenicima diljem Europe su i most Samuel Beckett i zgrade nacionalnog parlamenta u Dublinu, gradska vijećnica u Vilniusu, tvrđava St. Angelo u Valletti, predsjednička palača u Bratislavi, vodoskok Kibele u Madridu, Nacionalni parlament u Bukureštu te mnogi drugi. U Zagrebu će biti osvijetljene fontane ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice.