Za 20.000€ na Floridi kupiš stan, a u Zagrebu garažu!

Zapanjujuće informacije dolaze iz SAD-a: na južnoj Floridi ima na tisuće stanova koji se mogu kupiti za otprilike 19.000 eura! Investitori razmišljaju da je pametnije prodati jeftinije nego da nekretnina stoji prazna, što se u RH, nažalost, ne događa. Kako piše Večernji list, prodaja nekretnina u Americi najniža je od 1999. godine, a cijene obiteljskih kuća u mnogim dijelovima zemlje, posebice na Floridi, na razini su iz 1995. godine.

No, unatoč jeftinoj ponudi, nekretnine se ne prodaju. Najnoviji podaci nacionalne udruge za prodaju nekretnina potvrđuju da je u srpnju prodaja kuća pala 25,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Glenn Kelman iz brokerske kuće Redfin tvrdi da će cijene nekretnina i dalje padati, vjerojatno pet do 10 posto, a optimističnije stanje očekuje tek poslije proljeća 2011. Amerikanci se teško odlučuju za kupnju kuće ili stana jer su u strahu od gubitka radnog mjesta i ne osjećaju da zemlja ide prema gospodarskom oporavku, kao što to tvrde političari i neki financijski analitičari. Najporazniji je podatak da se loše prodaju obiteljske kuće, čija je gradnja uvijek bila pokretač industrije, i to unatoč tome što su kamatne stope na hipotekarne kredite izuzetno povoljne, a banke i država nude brojne povlastice mladim bračnim parovima.

Tako se na južnoj Floridi nudi tisuće stanova koji se mogu kupiti za vrijednost automobila Forda Mustanga GT500, koji stoji 27 tisuća dolara. Najniže su cijene u predjelima oko Palm Beacha na Floridi, gdje su stanovi 2006. kupovani za 180 tisuća dolara, a sada se prodaju za 24.900 dolara ili oko 19.700 eura!

Za usporedbu, za svotu od približno 20.000 eura u Hrvatskoj se uglavnom mogu birati zidane garaže. Primjerice, na zagrebačkom području od 20-ak kvadrata stoje od 14.000 do 22.000 eura. Za toliku se svotu, posreći li vam se nakon uporne pretrage oglasnika, može priskrbiti i kakva manja drvena ili montažna kućica za odmor, poput one u istarskom mjestu Peruška od 38 kvadrata. Preferirate li zemljišta, za 15.000 – 17.000 eura može se kupiti 40.000 m² poljoprivrednog zemljišta u Čazmi. (danas.hr)