Umrla Herta Haas, Titova druga žena

Žena koju je Tito ostavio u poodmakloj trudnoći zbog kurirke Zdenke, majka njegovog sina Miše, Herta Haas umrla je u 96. godini u Beogradu i, po vlastitoj želji, sahranjena u krugu obitelji.

Haas je bila sudionica Narodnooslobodilačkog rata i nositeljica partizanske spomenice, a nakon rata radila je kao stručnjak u Saveznom izvršnom veću Jugoslavije.
Rođena je u Mariboru 1914. godine, a revolucionarnom radničkom pokretu pristupila je kao student Ekonomske visoke škole u Zagrebu.
Herta Haas upoznala je Josipa Broza 1937. godine u Parizu kao kurika iz kraljevine Jugoslavije. Kao ljevičarsko-intelektualna metropola tadašnje Europe, Pariz je bio regrutni centar dobrovoljaca španjolskog građanskog rata i stanica na putu prema Moskvi, sjedištu Kominterne. Za vrijeme jednog od Titovih pariških boravaka, iz Zagreba je stigla kurirka s falsificiranim putovnicama za španjolske borce i nije ostala neprimjećena, navodi se u brojim Titovim biografijama.
Fatalni susret dogodio se tek nakon dvije godine. Vraćajući se iz Moskve, Tito je zastao u Istanbulu. Čekao je putovnicu kojom je namjeravao dobiti ulaznu vizu u Jugoslaviju. Opet je stigla Herta Haas. Ali, ovaj put dogodila se romanca, pa je par nakon povratka u Zagrebu nastavio zajednički život. Stanovali su u unajmljenoj kući, pod lažnim imenima Marija Šarić i inženjer Slavko Babić, zastupnik općine Sinj, u kojoj je tih godina vladala Radničko-seljačka stranka.
Idila je trajala samo do 1941. godine i početka Drugog svjetskog rata. Tito je u svibnju 1941. godine otputovao u Beograd, gdje je upoznao novu partijsku kurirku Davorjanku Paunović – Zdenku. Herta Haas je ostala u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana nakon Titovog odlaska rodila je sina Mišu.
Hertu Haas i Titovog tek rođenog sina skrivao je od ustaša slavni diplomat Vladimir Velebit, u svojoj momačkoj garsonjeri.
Neposredno prije nego što je trebala zajedno s piscem Miroslavom Krležom otići u partizane, ustaše su je uhitile u stanu Ivana Krajačića Steve u Zagrebu, 1943. godine. Više je verzija o tome kako je izvučena iz zatvora i tko ju je izvukao poslije samo nekoliko mjeseci nakon zatočeništva. Po jednoj verziji, i za to je zaslužan Vladimir Velebit.
Herta Haas je 1943. godine razmijenjena za skupinu njemačkih znanstvenika zarobljenih u Bosni dok su tragali za uranom za Hitlerovu atomsku bombu. Nakon razmjene kratko vrijeme je provela u Vrhovnom štabu NOV i POJ, a potom je otišla u Sloveniju, gdje je ostala do kraja rata.

Nakon, Herta se udala i rodila dvije kćeri, a Tita je navodno vidjela još samo jednom, 1946. godine, u njegovom predsjedničkom kabinetu.

Sve Brozove žene

Službeno, Tito je imao četiri žene. Prvu suprugu, Pelagiju Bjelousovu, Tito je upoznao u SSSR-u kad je imao 24 godine. Vjenčali su se u Omsku i došli u Jugoslaviju. Dobili su sina Žarka. Kad je Tito završio u zatvoru, nakon Bombaškog procesa 1928. godine, Pelagiju su komunisti prebacili u Moskvu.
Tijekom veze s Hertom Haas, Tito je imao ljubavnicu Davorjanku Paunović, s partizanskim imenom Zdenka, koja je bila kurirka i Titova tajnica. Poznata je fotografija na Sutjesci, gdje ranjeni Tito diktira, a Zdenka drži stroj za pisanje na koljenima. Zdenka je umrla 1946. godine, a Tito ju je odlučio pokopati u dvorištu vile na Dedinju.
Jovanka Budisavljević i Tito vjenčali su se početkom pedesetih. Ostalo je nejasno jesu li se službeno razveli krajem sedamdesetih ili je sve ostalo samo na ‘šuškanju’.