Ukida se građevinska dozvola

Ukidanje građevinske i upotrebne dozvole i uvođenje prijave radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje, najznačajnije su novine Nacrta zakona o planiranju i izgradnji, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

“Umjesto upotrebne dozvole, rješenje predviđa objedinjavanje tehničkog pregleda i stručnog nadzora, čime se sistem oslobađa duplih kontrola”, navodi se u saopštenju.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, predstavio je danas na konferenciji za novinare Nacrt Zakona o planiranju i izgradnji.

Radulović je kazao da se ključne novine tiču planiranja i planskih dokumenata, uređivanja građevinskog zemljišta, uslova izgradnje objekata, stručnog nadzora i legalizacije bespravnih objekata.

On je, kao glavne razloge za izmjene važećeg zakona, naveo težnju da se nastavi reformski kurs u oblasti planiranja i izgradnje, koji je u prethodnom periodu rezultirao značajnim pomakom Crne Gore na Doing Business listi Svjetske banke, sa 176 mjesta u 2012. godini na 91. poziciju u prošloj.

“Želimo da dodatno pojednostavimo procedure i napravimo ih transparentnijim, kako bismo svi uživali benefite od njih“, naveo je Radulović.

U dijelu koji se tiče planiranja, Nacrt zakona predviđa uvođenje samo dvije vrste planskih dokumenata u Crnoj Gori – Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije Crne Gore.

Planske dokumente će izrađivati Ministarstvo, a donositi Skupština Crne Gore.

Nacrt zakona, kako je objašnjeno, tretira i legalizaciju bespravno sagrađenih objekata i u tom dijelu predviđa legalizaciju jedino i samo ako je bespravni objekat predviđen važećim planskim dokumentom ili Planom generalne regulacije Crne Gore.

Ministarstvo je 27. novembra 2015. godine dalo na javnu raspravu tekst Nacrta zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata i pozvalo zainteresovanu javnost da predloge i sugestije dostavi u roku od 40 dana.

Zbog velikog interesovanja za Nacrt zakona, javna rasprava je produžena za 20 dana, do 26. januara prošle godine.

Nacrt zakona je u martu ove godine upućen na sugestije i mišljenja svim Ministarstvima u Vladi, Upravi na inspekcijske poslove, Sekretarijatu za zakonodavstvo, Zajednici opština Crne Gore, svim jedinicama lokalne samouprave, udruženjima poslodavaca i Inženjerskoj komori Crne Gore.

Radulović je kazao da će 19. aprila biti održan okrugli sto na kojem će zainteresovanim učesnicima detaljnije biti prezentovana zakonska rješenja.

(RT CG)