U Washingtonu obilježena deseta obljetnica Oružanih snaga BiH

Povodom desete obljetnice od osnivanja OS BiH, u prostorijama Veleposlanstva BiH u Sjedinjenim Američkim Državama upriličen je svečani prijam za brojne uzvanike.

Domaćin svečanosti bio je vojni izaslanik BiH u SAD-u brigadir Davorin Vučić uz potporu Veleposlanstva BiH u Washingtonu, a prijamu za više stotina zvanica, nazočili su brojni predstavnici U.S. – Departmen of State, nacionalnog ministarstva obrane i združenog stožera, predstavnici Nacionalne garde iz Marylanda (MDNG), brojni predstavnici diplomatskog zbora zemalja akreditiranih u Washingtonu, veliki broj vojnih izaslanika različitih zemalja akreditiranih u SAD-u, kao i brojni uzvanici iz poslovnog svijeta, akademske zajednice i medija.
Predstavnike Pentagona ove godine je predvodio general bojnik Walter T. Lord, a u izaslanstvu su još bili predstavnici obrambenog, vojnog, mornaričkog, marinskog i ureda zračnih snaga za suradnju s vojnim izaslanicima stranih zemalja akreditiranih u Washingtonu. Izaslanstvo Nacionalne garde iz Marylanda predvodili su brigadni generali Sean M. Casey i BG Randolph J. Stradenraus, koji su bili izaslanici zapovjednice MDNG general bojnika Linde L. Singh. U ime guvernera Marylanda Larrya Hogana prijamu je nazočio zamjenik državnog tajnika Luis Borunda. Od istaknutih osoba koje su nazočile svečanosti obilježavanja dana OS BiH u Washingtonu treba spomenuti i bivšeg veleposlanika Roberta Beekrofta, kao i dr. Rafija Gregoriana koji je bio koopresjedavajuci povjerenstva za reformu obrane u našoj zemlji.
U izaslanstvu za doček zvanica u prostorijama Veleposlanstva BiH u SAD-u su bili veleposlanik BiH u SAD-u NJ.E. Haris Hrle, vojni izaslanik BiH u SAD-u brigadir Davorin Vučić. Na samom početku svečanog prijama brigadir Davorin Vučić se, u ime ministrice obrane BiH Marine Pendeš, zahvalio svim nazočnim gostima na njihovu dolasku. Nakon toga je odata počast poginulim vojnicima OS BiH Arminu Salkiću i Nedeljku Radiću, koji su ubijeni u terorističkom napadu u BiH. Zatim su intonirane himne Bosne i Hercegovine i SAD-a, da bi nakon toga, okupljene zvanice, toplim i srdačnim riječima pozdravili vojni izaslanik brigadir Davorin Vučić i veleposlanik BiH u SAD-u NJ.E. Haris Hrle. Nakon toga, okupljenim zvanicama, se u jednom veoma inspirativnom i nadahnutom govoru obratio general bojnik Walter T.Lord nekadašnji zapovjednik NATO stožera u BiH, a sada odgovorna osoba u uredu ministra obrane SAD-a za politiku. Kao primjer veoma uspješnog rada naših oružanih snaga, bojnik Lord naveo je angažman u Iraku, Afganistanu, Kongu i Maliju. “Rado se prisjetim tog vremena provedenog u vašoj prelijepoj zemlji, mladih vojnika i stručnih i sposobnih dočasnika i časnika” zaključio je general Lord u svome obraćanju i posebno uputio čestitke ministrici obrane Marini Pendeš i načelniku OS BiH general pukovniku Anti Jeleču. Prigodna svečanost završila je zdravicom u čast prijateljskih odnosa BiH i SAD-a te partnerskih odnosa između Nacionalne garde iz Marylanda i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
(Ured za odnose s javnošću)