U terorističkom napadu na istanbulski aerodrom u Turskoj poginulo 36 osoba

Najmanje dvije ekplozije su odjeknule sinoć na aerodromu Ataturk u Istanbulu u Turskoj. Turski mediji prenose da je najmanje 36 osoba poginulo, a 150 ih je ranjeno.

Turski premijer Binali Yildirim rekao je da je u napadu poginulo najmanje 36 osoba, a više od 150 ih je povrijeđeno od čega je 10-ak u teškom stanju. Yildirim je rekao da među žrtvama ima i stranaca, ali nije govorio iz kojih zemalja dolaze. Pojedini mediji navode da je broj mrtvih već 50, ali ovi navodi nisu zvanično potvrđeni. Iako još niko zvanično nije preuzeo odgovornost za napad, turski mediji navode da iza napada navjerovatnije stoji IDIL, a i premijer Yildirim je rekao da inicijalna istraga ukazuje na IDIL. Turski mediji također navode da je PKK odbila preuzeti odgovornost za napad direktno okrivljujući IDIL. Tek će istragom biti utvrđeno ko su napadači, odakle su došli te da li su samo inspirisani IDIL-ovom ideologijom ili su borci pod direktnom kontrolom IDIL-a. Yildirim je potvrdio da su sva trojica napadača prvo pucala na civile prije nego su se raznijeli.

Cilj terorističkih napada u Turskoj u posljednje vrijeme je naštetiti turizmu, ključnom sektoru nacionalne ekonomije, tvrde eksperti.

Generalni konzul BIH u Istanbulu potvrdio je da, prema trenutno dostupnim informacijama, u napadima na istanbulski aerodrom Ataturk nema poginulih ili povrijeđenih bh. državljana.

Durmić pojašnjava da su oni u prvim trenucima brinuli za avion koji je trebao sletjeti na aerodrom Ataturk ali je on u međuvremenu preusmjeren u Izmir.

Bh. državljani zovu konzulat i raspituju se za različite informacije, ali niko nije tražio konzularnu pomoć.

 

(Izvor:B92 net)