U Srbiji počinje primjena zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duhanskom dimu, pušenje zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prijevozu

U Srbiji je istekao rok za početak primjene zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duhanskom dimu, donesenog početkom svibnja, a srbijanske vlasti najavile su pojačani inspekcijski nadzor i visoke novčane kazne prekršiteljima. Pušenje je zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prijevozu, pri čemu će pojedinačna kazna za građane iznositi 5.000 dinara (oko 47 eura), dok će za tvrtke, institucije i druge pravne osobe kazne iznositi od 500 tisuća do milijun dinara (oko 4.700 do 9.400 eura).

Pušenje će biti dopušteno u dijelovima ugostiteljskih objekata pod uvjetom da je upotrebna površina najmanje 80 četvornih metara, te da je pušenje zabranjeno najmanje u polovici toga prostora. Vlasnici ugostiteljskih objekata manjih od 80 četvornih  metara moći će odlučiti hoće li njihovi lokali u cijelosti biti pušački li nepušački Trećina stanovništva u Srbiji puši, a godišnje od posljedica utjecaja duhanskog dima umre 16 tisuća stanovnika, navodi su srbijanskog Ministarstva zdravstva.