U Njemačkoj dolazi do promjene u plaćama

Dok će od Nove godine neki imati veća primanja (roditelji, umirovljenici, zaposlenici na mini-jobu), drugi će raditi jednako radno vrijeme, ali će na kraju mjeseca dobiti manji iznos plaće.

Savezna vlada u Njemačkoj od 2024. godine planira neke novosti kad je riječ o osiguranjima, porezima, itd., pa će mnogi zaposlenici dobiti manje plaće. Odnosno, povećat će se doprinosi za osiguranja te će se veći iznos novca odbijati od plaća, što znači manje neto plaće. 

Pa tako, dok će od Nove godine neki imati veća primanja (roditelji, umirovljenici, zaposlenici na mini-jobu), drugi će raditi jednako radno vrijeme, ali će na kraju mjeseca dobiti manji iznos plaće.

Razlog su nove granice procjene doprinosa za socijalno osiguranje. Ove granice svake godine postavlja savezna vlada, a povećanje je predviđeno za 2024. Neki zaposlenici će tada dobiti manju plaću. Zaposlenici čija su primanja ispod granice za utvrđivanje doprinosa plaćaju doprinose za socijalno osiguranje na cjelokupni bruto dohodak. Poslodavac odbija doprinose izravno s plaće, objašnjavaju stručnjaci iz “Barmer” osiguranja.

– Njemačko Savezno ministarstvo rada već je predstavilo nacrt usklađivanja granica za utvrđivanje doprinosa. Ta ograničenja potom određuju bruto plaću do koje zaposlenici moraju plaćati doprinose za socijalno osiguranje, piše “Chip.de”.

Zaposlenici čija je plaća veća od granice za izračun doprinosa tzv. Beitragsbemessungsgrenze dužni su uplatiti odgovarajuće doprinose. Osobe koje su prethodno bile iznad granice procjene, ali više ne od novog ograničenja, primit će manju plaću.

Osiguranje za slučaj nezaposlenosti razlikuje se između Zapadne i Istočne Njemačke.

Za Zapadnu Njemačku za 2024. planirana su sljedeća ograničenja procjene doprinosa:

Mirovinsko osiguranje – 7.550 eura mjesečno
Tzv. Knappschaftliche mirovinsko osiguranje – 9.300 eura mjesečno
Osiguranje za slučaj nezaposlenosti – 7.550 eura mjesečno

Savezna vlada planira sljedeća ograničenja procjene doprinosa za Istočnu Njemačku za 2024.:

Mirovinsko osiguranje –  7. 450 eura mjesečno
Tzv. Knappschaftliche mirovinsko osiguranje – 9.200 eura mjesečno
Osiguranje za slučaj nezaposlenosti – 7.450 eura mjesečno

Također će se prilagoditi granica utvrđivanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegovatelje. Od 1. siječnja to bi u cijeloj zemlji trebalo biti 5.175 eura.

Granica doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje je 5.175 eura mjesečno. Svatko tko je iznad granice plaća više doprinosa.

Povećan je i limit obveznih osiguranja. Limit obveznog osiguranja za zakonsko zdravstveno osiguranje je 69.300 eura mjesečno. Svatko čija je plaća iznad ove granice ima mogućnost osigurati se preko privatnog zdravstvenog osiguranja.

izvor: večernji.ba/radiovitez.ba