Svaka hrvatska županija obnovit će po jednu kuću Hrvata u BiH

Devet županija dosad se uključilo u projekt “Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u BiH”, koji je prije dvije godine pokrenuo dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković u suradnji sa Savezom za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, prenosi Večernji list.

 

Ideja je bila da svaka hrvatska županija donira novac za obnovu jedne u ratu oštećene ili uništene obiteljske kuće hrvatskih povratnika u BiH. Sudjelovanje u projektu obećale su i Šibensko-kninska te Brodsko-posavska županija, dok je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić obećao financirati obnovu dviju obiteljskih kuća.

– Hvala svim županijama koje su prepoznale probleme s kojima se suočavaju hrvatski povratnici u BiH, prvenstveno u entitetu RS. Uvjeren sam kako će realizacija projekta dati nadu i ohrabrenje dijelu izbjeglih Hrvata da obnove svoje kuće i imanja – rekao je Jerković.

Kako je zahtjeva za obnovom kuća sve više, poziv za sudjelovanje u akciji upućen je i privrednicima iz RH koji posluju u BiH, udrugama bosanskih Hrvata te hrvatskim načelnicima općina u Federaciji BiH. Među prvima su se odazvale tvrtka Euroherc i Općina Odžak.

/HMS/