Staljin dva puta spriječio atentat na Hitlera?

Sovjetski vođa Jozef Staljin u dva navrata je tijekom Drugog svjetskog rata u posljednjem trenutku otkazao već dobro isplanirane atentate na lidera nacističke Njemačke Adolfa Hitlera, strahujući da bi Berlin u tom slučaju sklopio odvojeni mir s Britancima i Amerikancima.

Ovu tvrdnju iznio je u Moskvi ruski general u mirovini Anatolij Kulikov, predsjednik Kluba vojnih zapovjednika, na konferenciji o vojnoj povijesti, prenijela je ruska agencija RIA novosti.
Prvi plan ubojstva Hitlera, koji je imao realne izglede za uspjeh, trebao se provesti 1943. godine. Međutim Staljin je u posljednjem trenutku otkazao atentat iz straha da nakon Hitlerovog ubojstva, nacistička Njemačka ne sklopi separatni mir s Velikom Britanijom i SAD-om.
General je dodao da je Staljin posjedovao dokumente koji su potvrđivali da su Njemci već u tom smislu vodili pregovore s Britancima i Amerikancima.
Druga prilika za atentat na Hitlera ukazala se 1944. godine. Tada se atentator uspio uvući u Hitlerovo okruženje i zadobiti povjerenje njemačkog rukovodstva. Ponovo je Staljin u posljednjoj sekundi opozvao akciju.

Prema svjetskim povijesničarima, od 1939. do 1945. godine bilo je izvedeno najmanje 17 pokušaja ubojstva Hitlera, od kojih nijedan nije bio uspješan.
Hitler se na kraju ubio sam, zajedno sa svojom djevojkom Evom Braun, ispivši otrov u berlinskom bunkeru u svibnju 1945. godine dok je sovjetska Crvena armija oslobađala grad.
Kulikov je dodao da je Klub vojnih zapovjednika prikupio veliki broj dokumenata o manje poznatim činjenicama u vezi s učešćem Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu i da ih planira objaviti.

(Fena)