Slovenci protiv zajedničkog neba s Hrvatskom

Gotovo dvije trećine Slovenaca ne slažu se s idejom o uspostavi zajedničke kontrole zračnog prostora s Hrvatskom, sudeći prema anketi koju je objavilo ljubljansko Delo.
Od nešto više od 600  ispitanika, ideji se protivi njih 63,5%, dok je podržava 27,9% ispitanih. Za mogućnost uspostave zajedničke kontrole  pozitivno su se izjasnili mlađi ispitanici, dok su stariji u velikoj većini bili protiv.

Na svom posljednjem sastanku u Lovranu slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor dogovorili su osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi ispitalo mogućnost uspostave zajedničke kontrole zračnog prostora.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk, koji je po funkciji i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, rekao je da je iznenađen tom zamisli. Smatra da je postojeća kontrola zračnog prostora u okviru NATO-a za Sloveniju zadovoljavajuće rješenje i da ne zna zašto bi to trebalo mijenjati.

Nakon što su mogućnost zajedničke kontrole zračnog prostora s RH kritizirale i pojedine političke stranke, Pahor je pojasnio kako je tu ideju iznijela hrvatska strana i da će konačnu odluku o spomenutoj mogućnosti donijeti slovenska državna tijela. (bizon.ba)