Svijet

Samo od prodaje umjetnina IS godišnje zaradi 200 milijuna dolara

Islamska država u Siriji i Iraku godišnje zaradi između 150 i 200 milijuna dolara od ilegalne trgovine umjetnina, antikviteta i arheološkog blaga, otkrio je ruski veleposlanik u pismu Vijeću sigurnosti UN-a.

“Oko 100,000 kulturnih objekata globalnog značaja, uključujući i 4,500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na popisu svjetske baštine su pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku,” napisao je veleposlanik Vitalij Čurkin u pismu Vijeću sigurnosti UN-a.

Čurkin navodi kako ISIL od prodaje umjetnina i arheološkog blaga godišnje zaradi između 150 i 200 milijuna dolara, dodavši kako se otete starine uglavnom krijumčare preko turskog teritorija.

“Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gaziantep, gdje se ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama, a zatim preko razgranate mreže i antikvarijatima na domaćem i stranom tržištu”, napisao je Čurkin.

Ruski veleposlanik je napisao kako se dio nakita, kovanica i ostalih opljačkanih stvari prenosi u turske gradove Izmir, Mersin i Antalyju gdje kriminalne skupine proizvode lažne dokumente za njihovo podrijetlo.

“Starine potom dobivaju kolekcionari iz raznih zemalja svijeta, uglavnom putem internetskih aukcija, specijaliziranih internetskih prodavaonica ili eBaya,” kazao jer Čurkin.

Turski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima, dok su iz eBaya poručili kako provjeravaju navode iz pisma.

“Trenutačno smo u potrazi za tvrdnjama iz ovog pisma. EBay nema nikakvog interesa da se nedopušteni oglasi kulturnih ili povijesnih dobara pojavljuju na našim platformama,” poručili su iz eBaya.

Rusko-turski odnosi su zategnuti otkako je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice u studenom prošle godine.

Izvor: n1info.com

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend