Reizdanje kataloga legendarne ”Apple Records” etikete The Beatles-a

Grupa The Beatles osnovala je 1968. diskografsku kuću Apple Records koja je, uz njihova izdanja, objavljivala i albume autora koje su članovi benda otkrili i podržavali, poput Jamesa Taylora, Badfingera, Billya Prestona, Mary Hopkin, Doris Troy i Jackiea Lomaxa. Četiri desetljeća kasnije, točnije 25. listopada 2010., Apple Corps Ltd. i EMI Music odlučili su objaviti remasterirane snimke i omogućiti digitalni download 15 ključnih albuma iz Apple Records kataloga, a većina će CD-a uključivati i bonus materijale.

U revolucionarnom duhu ’68. eksplozivan glazbeni output Beatlesa proširen je njihovom fascinacijom svime što se događalo u to vrijeme oko njih. U 5 godina njihove vladavine u Apple Recordsu objavljeni su albumi novih ili već etabliranih glazbenih imena na kojima su Beatlesi i surađivali, te im je u isto vrijeme omogućeno predstavljanje fanovima diljem svijeta.

Od 1968. do 1973. Apple Rec. začarao je svijet cijelim spektrom novih izdanja. Na debi albumu bostonskog pjevača i tekstopisca James Taylora gostovali su Paul McCartney i George Harrison (”Carolina On My Mind”). Paul je producirao i prvi singl velške pjevačice Mary Hopkin,  ”Those Were The Days”.
Još jedan velšanin, Badfinger (tada poznat i kao The Iveys) snimio je za Apple Records ”Come And Get It” koji je napisao i producirao Paul za soundtrack filma ”The Magic Christian”.
Beatlesi su postali fanovi Billy Prestona otkad su ga prvi puta vidjeli u bendu Little Richarda u Hamburgu 1962., te mu  je George producirao prvi album ”That’s The Way God Planned It”.
Sudjelovali su i na istoimenom albumu Doris Tray, te Jackie Lomaxovom ”Is This What You Want” albumu.

Johnu se posebno svidio The Modern Jazz Quartet koji su svoja jedina dva albuma izdali upravo pod etiketom Apple Recordsa.
Ringo je bio zaintrigiran britanskim kompozitorom klasike Johnom Tavernom čiji je album ”The Whale” postao jedan od najtraženijih albuma u izdanjima Apple Records-a.

Svaki od 15 izabranih albuma digitalno je remasteriran u Abbey Road Studiju u Londonu od istog tima koji je za potrebe reizdanja remasterirao nedavno objavljen The Beatles katalog.

U nastavku popis svih reizdanja koja izlaze 25. listopada:

JAMES TAYLOR (1968) by James Taylor
MAGIC CHRISTIAN MUSIC (1970) by Badfinger
NO DICE (1970) by Badfinger
STRAIGHT UP (1972) by Badfinger
ASS (1974) by Badfinger
POST CARD (1969) by Mary Hopkin
EARTH SONG, OCEAN SONG (1971) by Mary Hopkin
THAT’S THE WAY GOD PLANNED IT (1969) by Billy Preston
ENCOURAGING WORDS (1970) by Billy Preston
DORIS TROY (1970) by ‘Doris Troy’
IS THIS WHAT YOU WANT? (1968) by Jackie Lomax
UNDER THE JASMIN TREE (1968) & SPACE (1969) by the Modern Jazz Quartet (a 2-on-1 CD)
THE WHALE (1970) & CELTIC REQUIEM (1971) by John Tavener (a 2-on-1 CD)