Preminuo legendarni jazz glazbenik Boško Petrović

U 76. GODINI života u svome stanu u Zagrebu preminuo je legendarni jazz glazbenik Boško Petrović, potvrđeno je iz Croatia Recordsa.
Petrovićevo tijelo jutros je u stanu pronašao njegov sin Kolja, a detalji o smrti još nisu poznati. Boško Petrović rođen je 18. veljače 1935. godine u Bjelovaru. S pet godina počinje učiti violinu, s petnaest osniva svoj prvi combo, zatim prelazi na harmoniku i 1954. prvi put snima za Radio Zagreb. Još jednom mijenja instrument i počinje svirati vibrafon.

Utemeljitelj je popularnog jazz sastava Zagreb Jazz Quartet koji je nastupao u sastavu Miljenko Prohaska, Krešimir Remeta, Davor Kajfeš i Silvije Glojnarić. Kasnije je vodio i druge hrvatske, ali i međunarodne sastave – Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars te Boško Petrović Trio. Poznat je i po tome što je u svoj jazz izraz inkorporirao elemente narodne glazbe.

Petrović je i naš najznačajniji jazz skladatelj. Neke od njegovih skladbi kao što su “Green Lobster Dream” ili “With Pain I Was Born”, ostat će trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

1. travnja 1988. godine, u podrumu Tesline ulici na kućnom broju 7 otvorio je B.P. klub u kojem je ugostio brojne svjetske glazbenike. U sklopu kluba otvorena je i izdavačka kuća Jazzete Records.

Petrović je bio autor mnogih radijskih i televizijskih emisija i organizator mnogih glazbenih festivala – Zagrebački sajam jazza, Century of Blues, Springtime Jazz Fever, Hrvatski jazz sabor, Jazz is back (Grožnjan). Tijekom svoje bogate glazbene karijere osvojio je mnoga priznanja i nagrade, a višestruki je dobitnik prestižne hrvatske diskografske nagrade Porin, među ostalim i za životno djelo.
Također je nositelj državnog odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a 2005. godine u irskom gradu Corku, uvršten je u “European Jazz Masters”.

Još prošle godine Croatia Records je povodom Petrovićeva 75. rođendana izdala četverostruko CD izdanje, svojevrsni presjek glazbene karijere ovog najvećeg hrvatskog jazz glazbenika, popraćeno bogatim fotografskim i pisanim materijalom. (index.hr)