Posjet izaslanstva MO i OS BiH Ministarstvu nacionalne obrane Narodne Republike Kine

Prvoga dana službenog posjeta Narodnoj Republici Kini, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, koje predvodi ministrica obrane BiH Marina Pendeš, obavilo je posjet Ministarstvu nacionalne obrane Narodne Republike Kine.

 

Bilateralni sastanak održan je u sjedištu Ministarstva nacionalne obrane NR Kine, a domaćin sastanka bio je ministar Chang Wanquan sa suradnicima.

Bilateralnim razgovorima prethodio je svečani doček uz intoniranje državnih himni, postrojavanje i prijavak počasne postrojbe.

 

Tijekom razgovora obrađene su teme iz domena bilateralne obrambene suradnje, tekućih reformi obrambenog sustava u BiH i NR Kini, doprinosa oružanih snaga dviju država međunarodnom miru i sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama potpore miru, te razmjene mišljenja o regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji – prilikama i izazovima.

 

Ministri su bilateralnu obrambenu suradnju ocijenili dobrom s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obimu, te je  istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i suradnje.

 

Ministar Wanquan potvrdio je spremnost za daljnju potporu NR Kine aktualnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH koja će se ogledati u održavanju redovitih bilateralnih konzultacija i dijaloga na svim razinama, sponzoriranim programima izobrazbe i obuke za pripadnike OS BiH na vojno obrazovnim ustanovama u NR Kini, te donaciji NR Kine Oružanim snagama BiH u vrijednosti 10 milijuna Yuana kroz isporuku specijaliziranih strojeva za izvođenje inženjerijskih radova u niskogradnji.

 

Sporazum o donaciji između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH već je u pripremi za zaključenje, kao i stručni razgovori o vrsti i tipu sredstava koja će biti donirana.

Program posjeta izaslanstva MO i OS BiH nastavlja se i danas, za kada je predviđen posjet jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa Zapovjedništvom Divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti postrojbi.

 

Pored ministrice Pendeš, u sastavu izaslanstva MO i OS BiH nalaze se zamjenik načelnika ZS OS BiH general-bojnik Mirko Tepšić, tajnik Ministarstva obrane BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i pomoćnik ministra obrane za financije i proračun Miro Cabo.