Pomozimo malom Luki Bistroviću

Poštovani, imali smo potrebu upoznati vas s pismom, koje smo i sami dobili, s nakanom da ga vidi što veći broj ljudi. Možda netko među vama može pomoći ovoj obitelji.

 

Mi smo Sonja i Miljenko Bistrović iz Čakovca. Roditelji smo malog Luke, rođenog 04.07.2008. bez završnog dijela crijeva i analnog otvora (dg.: Atresio Ani). Odmah po rođenju dijete je prebačeno iz rodilišta u Čakovcu u zagrebačku bolnicu ”Rebro” gdje mu je izveden anus preter (otvor na trbuhu na koji prazni crijeva). Bila je to tek prva od operacija, za koju se već tada znalo da to neće biti trajno rješenje. Kirurzi na Rebru su nas upozorili da će se nakon navršene prve godine života Luka morati podvrgnuti vrlo kompliciranom kirurškom zahvatu (rekonstrukciji crijeva i analnog otvora). S obzirom da se radi o rijetkoj dijagnozi, te naši kirurzi nemaju dovoljno iskustva u izvođenju takvih operacija, većina roditelja takve djece potraži pomoć u inozemstvu. Preko prijatelja s kojima nas je spojila slična sudbina, jer je i njihovo dijete rođeno s istom dijagnozom, stupili smo u kontakt s dječjom klinikom ”Buzzi” u Milanu, koja je specijalizirana za takve zahvate. Oni su pristali primiti Luku na liječenje i uvjeravaju nas u uspjeh operacije, budući da se one kod njih rade rutinski, te s velikom sigurnoću jamče kontrolu nad stolicom, što mu u Hrvatskoj nisu mogli garantirati. Predviđaju se dvije operacije u roku od nekoliko mjeseci. Za prvu očekujemo poziv s točnim terminom koji će biti krajem ove ili početkom sljedeće godine. Troškovi putovanja, boravka, prevodioca, liječenja i kasnijih kontrola u Milanu uvelike premašuju naše skromne mogućnosti.

 

Naime, osim Luke imamo još četvero pametne, lijepe i hvala Bogu zdrave djece u dobi od 4 do 14 godina. Otac Miljenko je nakon završenog ekonomskog fakulteta i dobrog radnog mjesta u Sloveniji, teško obolio, te se zbog tumora na mozgu u najljepšim godinama morao povući u invalidsku mirovinu. Ja sam po zanimanju profesorica kemije, no trenutno se nalazim na porodiljskom dopustu do Lukine 3. godine. Zbog teške financijske situacije u kojoj smo se našli, razmišljala sam i o povratku na posao nakon Lukinog prvog rođendana, no radi njegove bolesti i posebne njege koju ona zahtijeva, a koja mu u jaslicama ne bi mogla biti pružena, to ne mogu učiniti. Kako obično nijedna nesreća ne dolazi sama, prije dva tjedna su nam na vrata pokucali investitori koji su od 2004. do 2006. dograđivali kuću u kojoj sad živimo. Većinu duga prema njima smo do sada uspjeli podmiriti, ali je za naplatu ostao još iznos od 19.000,00 eura. Investitori, pod prijetnjom tužbe i ovrhe, traže da im dugovanje u cijelosti isplatimo do kraja godine. Na ta smo sredstva računali, budući da taj iznos godinama imamo ušteđen u Ljubljanskoj banci. Odvjetnik koji vodi naš slučaj obećao nam je da će uskoro uspjeti povratiti blokirana sredstva. Međutim, vrijeme prolazi, kreditno nismo sposobni, a pomoći niotkud… Prijeti nam opasnost da se, ne samo naš najmlađi bolesni Luka, nego i ostatak naše brojne obitelji uskoro nađe bez krova nad glavom. Mi roditelji dajemo sve od sebe da spasimo ono što smo i do sada teško otplatili, ali ne možemo sami – trebamo pomoć! Zato molimo sve ljude dobra srca da nam u skladu sa svojim mogućnostima – makar i samo prosljeđivanjem maila – pomognu u ovoj teškoj situaciji. U prilogu šaljemo fotografiju našeg malog Luke i nekoliko obiteljskih fotografija, kao i Lukino otpusno pismo s Rebra iz kojeg je vidljiva dijagnoza. Prilažemo i Miljenkovo zadnje otpusno pismo (od 19.11. ove godine) u kojem je opisana njegova dijagnoza, kao i izvadak iz Rješenja o invalidskoj mirovini iz kojeg se vidi da je zbog bolesti došlo do gubitka radne sposobnosti. Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na telefon 040/390-462, 091/945-4474 ili e-mail: MailScanner has detected a possible fraud attempt from “um.optinet.hr” claiming to be sbistrovic@gmail.com

Ukoliko jednom uspijemo doći do našeg novca ušteđenog u Ljubjanskoj banci, rado ćemo tim novcem pomoći mnogima kojima će pomoć biti potrebna, kao sada nama. U ime našeg malog heroja Luke, koji uskoro s mamom putuje na operaciju u Milano, kao i u ime cijele naše obitelji, unaprijed najljepše zahvaljujemo.

Sonja i Miljenko Bistrović

Kralja Zvonimira 10, 40000 Čakovec

Svoje priloge možete uplatiti na račune otvorene u Međimurskoj banci d.d.:

Tekući račun: 2392007-3224380624 (Sonja Rajić-Bistrović)

Žiro račun: 2392007-3100278542 (Sonja Rajić-Bistrović)

Devizni račun (za uplate u eurima):

Broj računa (IBAN): HR34 2392 0073 2279 2196 4

SWIFT: MBCKHR2X

CTO: 788207895-978-88

Naziv i adresa banke: Međimurska banka d.d., V. Morandinija 37, 40000 Čakovec

Vlasnik računa: Miljenko Bistrović, Kralja Zvonimira 10, 40000 Čakovec