Policija zna tko je djevojčica, njezini roditelji su na obradi

Nakon što su jučer objavljene fotografije djevojčice, navodno su se ubrzo javili baka i djed i potvrdili da je to njihova unuka. Policija zahvaljuje građanima na dojavama i provjerava sve dobivene informacije.

 

Policija zna tko je ostavljena djevojčica. Njezini roditelji trenutno se nalaze na obradi, doznajemo od zagrebačke policije.

Nakon što su jučer objavljene fotografije djevojčice, navodno su se ubrzo javili baka i djed i potvrdili da je to njihova unuka. Neslužbeno se doznaje i da je majka kontaktirala Centar za socijalnu skrb u Zagrebu koji je preuzeo brigu o djevojčici.

– Je li ovo slijepa ulica, upitala je žena prolaznika koji je šetao psa. Bila je nižeg rasta i imala je tamnu kosu. Gurala je dječja kolica. On joj je odgovorio potvrdno, nakon čega je svatko nastavio svojim putem.

Bilo je to u četvrtak nešto prije 22 sata u Ulici ciklama u Brestju u Sesvetama. Nije više razmišljao o tome ni kratkom susretu pridavao važnost. Sve dok njegova supruga, koja se poslije 22 sata vraćala kući s posla, kraj župnog ureda Župe Dobrog Pastira nije našla napuštena dječja kolica. Bila su prekrivena bijelim prekrivačem, a ispod njega čuo se dječji plač. Maknula je plahtu i ugledala uplakanu bebu.

Bila je to djevojčica, svijetle puti, kratke plave kose i velikih plavih očiju. Bila je odjevena u žutu haljinicu s bijelim točkama bez rukava.

– Čula je plač i to joj je privuklo pažnju. Instinktivno je uzela dijete u naručje kako bi ga pokušala smiriti – kazala nam je njihova susjeda Tona Lacković. Bila je na balkonu i vidjela drugu susjedu kako trči.

– Pitala sam je što je bilo, a ona mi je odgovorila da je Marta našla bebu u kolicima. Nisam je vidjela niti bila tamo – ispričala nam je.

Kazala je kako je cijelo susjedstvo šokirao taj događaj.

– Odmah su pozvali svećenika, koji je bio u župnom uredu. Ubrzo se tamo skupilo puno ljudi. Dijete su unijeli u crkvu kako bi ga pregledali. Došla je i ekipa Hitne pomoći te policajci, u uniformama, a kasnije i u civilu. Svi su se oni motali oko bebe – pričala je Tona.

Rekla nam je kako su mještani mslili da je gladna i pokušali je nahraniti.

– Bila je tamo neka žena koja isto ima malo dijete i ponudila da je podoji. Ponudila joj je dojku, no beba nije bila zainteresirana. Ponudili su joj kasnije i bočicu, no beba nije željela jesti – priča Tona.

Dijete su potom pregledali djelatnici ekipe Hitne pomoći i utvrdili da je dobrog zdravstvenog stanja, da nije zapuštena ni neuhranjena te da se o njoj, do tog trenutka, netko očito dobro brinuo.

Dijete su kasnije, priča Tona, prevezli i u bolnicu, a potom su napuštenu djevojčicu preuzeli i zbrinuli djelatnici Centra za socijalnu skrb. Utvrdili su da je stara između pet i sedam mjeseci te uzeli uzorak DNK kako bi imali za usporedbu.

Policajci su se odmah bacili na posao kako bi pokušali utvrditi identitet bebe i tko ju je i zašto tako ostavio kraj župnog ureda. Šest dana obilazili su užu i širu okolicu župnog ureda kraj kojeg su je našli, no nisu pronašli nikoga tko poznaje bebu ili njene roditelje.

Tad su se obratili javnosti i zamolili građane za pomoć.

– Kako dosadašnjim provjerama i poduzetim mjerama i radnjama policijski službenici nisu došli do korisnih saznanja, molimo građane da, ukoliko imaju korisne informacije o identitetu djeteta, a time i njezinih roditelja te okolnosti o događaju, o tome obavijeste najbližu policijsku postaju ili nam se jave na broj telefona 192 kao i e-mailom na adresu zagrebacka@policija.hr – priopćili su iz policije.

Sestre u bolnici nazvale su je Ema

Djevojčicu su našli u starim ružičastim i pomalo prljavim kišobran kolicima. Bijeli prekrivač joj je bio navučan preko glave, a u pretincu u kolicima nalazila se bočica izotoničnog napitka od pola litre, nekakva kutija i bočica s kapima nepoznatog sadržaja. Policija se nada kako bi netko od građana, osim ostavljene bebe, mogao prepoznati i dječja kolica.

Nađenoj napuštenoj djevojčici osigurali smo privremeni smještaj kao djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, odgovorili su iz Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Pojasnili su da se djeca bez roditeljske skrbi stavljaju pod skrbništvo te im se imenuje skrbnik, odnosno u ovakvim slučajevima privremeni skrbnik.

Centar je dijete zbrinuo

– Nismo u mogućnosti dati više informacija izuzev da je dijete u dobi između pet i sedam mjeseci i dobrog zdravstvenog stanja – kažu iz centra. Iako su građani tvrdili da su na mjestu događaja bili i djelatnici Crvenoga križa, oni su tu informaciju opovrgnuli.

– Za događaj smo saznali iz medija. Crveni križ nitko nije službeno kontaktirao oko djeteta – poručili su nam iz Crvenoga križa.

Mještani Brestja i u srijedu su bili u šoku. Ne mogu vjerovati da je netko mogao ostavili tako malu bebu samu u kolicima i pitaju se što je moglo nagnati njezine roditelje na takav čin.

– I sama sam majka. Čim sam čula što je bilo, steglo me oko srca. Kad samo pomislim na to, odmah mi se plače. Strašno – još pod dojmom govorila je susjeda Tona Lacković.

Župni ured nema videonadzor

Župnik Župe Dobrog Pastira u srijedu nije bio raspoložen za izjave. Kratko nam je potvrdio da je kraj župnog ureda i u neposrednoj blizini crkve nađena beba.

– Dijete su unijeli u crkvu kako bi ga pregledali, a potom su ga liječnica i policajac odvezli dalje. Kamo, ne znam. I to je sve što znam o svemu ovome – kazao nam je župnik, koji nije želio da ga imenujemo. Smatra da postoji samo jedan razlog zbog kojeg bi netko dijete ostavio baš tamo, kraj župnog ureda.

– Vjerojatno su mislili da će ga ovdje netko sigurno naći i pobrinuti se za njega. Tako je i bilo – kazao je župnik. Iako na župnom uredu stoji natpis da je objekt pod videonadzorom, kako doznajemo, nadzorne kamere nikad nisu postavljene. Da videonadzor postoji, policija bi mogla izuzeti snimke i eventualno na taj način dobiti nove korisne tragove.

Odmah nakon objave u medijima, Policijskoj upravi zagrebačkoj počeli su se javljati građani koji su mislili da prepoznaju bebu ili znaju tko su joj roditelji.

Dojave građana

– Zahvaljujemo građanima na dojavama i provjeravamo sve zaprimljene informacije – poručili su iz zagrebačke policije.

Iskusni policijski istražitelj s kojim smo razgovarali objasnio nam je kakva je uobičajena procedura u ovakvim situacijama.

– Budući da je riječ o bebi ostavljenoj bez dokumenata, jedini način za utvrđivanje identiteta je DNK analizom. Bebi se uzima uzorak, no potrebno je pronaći potencijalne roditelje kako bi se taj uzorak usporedio s njihovim – ispričao nam je. U tu svrhu istražitelji su prvo pročešljali užu i širu okolicu raspitujući se o trudnicama i ženama koje se nedavno rodile. Nakon što to nije urodilo plodom, odlučili su se objaviti fotografije u javnosti.

– U takvim slučajevima angažira se i Centar za socijalnu skrb, ne samo zato što je bebi potrebno pružiti smještaj i skrb, već i kako bi oni provjerili u svojoj bazi podataka imaju li bebu ili kakvu problematičnu majku koja bi mogla odgovarati opisu – kazao je.

Dodaje kako se identitet bebe mora utvrditi te kako policijska istraga ne može završiti dok to ne učine i utvrde sve okolnosti ovog događaja.

(24sata.hr)