Papa Franjo Stepinca će proglasiti svetim

Papa Franjo proglasit će kardinala Stepinca svetim i proces kanonizacije je pri kraju. Poruka je to kardinala Bozanića i apostolskog nuncija u Hrvatskoj, mons. Alessandra D’Ericca upućena svećenicima na Teološko-pastoralnom tjednu koji je jučer započeo u Zagrebu.“Biskupi su na mjerodavnim instancama intervenirali usmenim i pisanim putem, te tako i obavještavali vjernike i crkvenu javnost. Kao potporu za napad na hrvatske biskupe uzimaju se navodni citati iz pisama srpskog patrijarha Irineja papi Franji. Kažem navodni, jer mi nemamo uvid u ta ista pisma, kazao je kardinal Bozanić, dodavši da se Stepinca osporava jer je držao da hrvatski narod ima pravo na svoju državu.

Kako tvrdi Bozanić, kanonizacija Stepinca nije dovedena u pitanje, jer je to unutarnja stvar Katoličke crkve. Ono što je učinjeno, neće se više ispitivati, i nema nikakve revizije procesa koji je gotovo pa završen.

Radna skupina Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, koju je inicirao papa Franjo neće zadirati u proces kanonizacije, nego će promišljati o ulozi blaženog Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu. To će, kako tvrdi Bozanić, pridonijeti i pomirenju dviju crkava i naroda.

Papa Franjo, pak, smatra kako ovdje nije riječ o ponovnom raspravljanju o Stepinčevoj svetosti, već,bi radna grupa trebala imati informativnu ulogu oko onog što je već učinjeno, zaključili su.

U tijeku je sastavljanje radne skupine koja će sadržavati od 3 do 5 članova sa svake strane, a prvi susret bit će održan u Rimu.

(VL)