Objavili tromjesečnu prognozu: Dolazi nam snijeg, i to obilniji…

Prognostičari DHMZ-a objavili su prognozu za razdoblje od studenog do siječnja. U prosincu se očekuje hladnije vrijeme od prosjeka, a u siječnju je moguć obilniji snijeg…

 

U sljedeća se tri mjeseca u cjelini predviđa malo toplije nego što je uobičajeno ili uobičajeno hladno vrijeme. Pritom je u studenom moguće malo toplije od prosjeka u većem dijelu zemlje, a pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature izgledno je i u siječnju. S druge strane, u prosincu je u nekim područjima povećana vjerojatnost za malo hladnije nego što je uobičajeno, piše u dugoročnoj vremenskoj prognozi za Hrvatsku koju je objavio DHMZ.

Ukupna količina oborina u sljedeća tri mjeseca bit će oko prosjeka ili manja od prosjeka u većini krajeva Hrvatske. Vjerojatnost suše veća je od uobičajenog za studeni, osobito na jugu, a u prosincu i na zapadu zemlje. U siječnju je umjerena vjerojatnost za količinu oborine oko klimatološkog mjesečnog srednjaka, pa i malo veću.

U prosjeku, očekuje se uobičajeno hladno ili malo toplije nego što je uobičajeno s prosječnom ili malo manjom količinom oborine. Moguća su i toplija razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno prodori hladnijeg zraka koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg u unutrašnjosti, ponajprije u prosincu i siječnju.

A ponegdje, kao što je bilo u rujnu i listopadu, u dijelu sezone nije isključena obilnija oborina u kraćem vremenskom razdoblju, stoji u dugoročnoj prognozi DHMZ-a za razdoblje studeni-siječanj.

(24sata.hr)