NASTAVAK TOPLINSKOG VALA: Budite na oprezu, uz visoke temperature stižu i grmljavinski pljuskovi

PREMA prognozi DHMZ-a, poslijepodne i navečer mogući su pljuskovi s grmljavinom u unutrašnjosti zemlje te ponegdje na sjevernom Jadranu. Ipak, većinu dana bit će sunčano i vruće, a temperature će se penjati i do 36 stupnjeva. Puhat će uglavnom slab vjetar, sjeverni i sjeverozapadni.

U Zagrebu će biti uglavnom sunčano uz umjerenu ili povećanu naoblaku. Kasno poslijepodne i u večernjim satima u glavnom gradu su mogući grmljavinski pljuskovi. Najviša dnevna temperatura bit će do 35 stupnjeva Celzijevih.

Slično vrijeme nastavit će se i narednih dana. Sunčano, vruće i nestabilno.

U subotu će biti vruće i sparno. U noći i ujutro su na kopnu i ponegdje na Jadranu mogući pljuskovi s grmljavinom, a kroz dan će se razvijati naoblaka. Kratkotrajnih pljuskova moglo bi biti i popodne. Očekuje se da će dnevne temperature biti i do 36 stupnjeva.
Slično vrijeme očekuje nas i u nedjelju: sunčano i sparno s mogućnošću lokalnih pljuskova.

Noći će biti tople, a dani vrući. Temperatura bez većih promjena, ali meteorolozi očekuju blagi rast.

Meteoalarm je zbog novog toplinskog vala izdao upozorenje za područje Hrvatske.

Narančasto upozorenje upaljeno je zbog visokih temperatura za veći dio države: područje Rijeke, Knina, Gospića, Karlovca, Zagreba i Osijeka. Za područje Splita i Dubrovnika na snazi je žuti meteoalarm.

Za Osijek, Karlovac i Zagreb upaljen je ujedno i žuti meteoalarm zbog pljuskova koji se očekuju.

Vrlo visoke temperature i dalje će biti glavno obilježje vremena koje će uvjetovati i razmjerno nepovoljne biometeorološke prilike, osobito u središnjoj Hrvatskoj. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje većih aktivnosti na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uzimanje tekućine i primjerena zaštita od UV zračenja, poručuju iz DHMZ-a.

(index.hr)