Svijet

Najviša cijena kave u zadnjih 12 godina

Kava poskupljuje zbog vremenskih neprilika koje prijete Meksiku i Vijetnamu kao i zbog sve većeg broja kratkoročnih investitora koji očekuju daljnji rast cijena. Terminski ugovori za kavu dosegnuli su na burzi u New Yorku najvišu cijenu u posljednjih 12 godina. Glavni razlozi za rast cijene su očekivanja da bi vremenske neprilike mogle smanjiti urod kave, kao i špekulatorska ulaganja investitora koji očekuju daljnji rast cijene sirovine za popularni napitak.

Ugovor za isporuku tzv. arabica kave u prosincu ove godine poskupio je ovih dana za gotovo dva posto na razinu od 1,8865 dolara za funtu kave na njujorškoj burzi ICE Futures. To je najviša cijena te kave još od rujna 1997. godine. Robusta kava poskupila je još i više na burzi u Londonu i to na razinu od 1838 dolara za tonu, što joj je najviša cijena u nešto manje od dvije godine, odnosno od studenog 2008.Tropske oluje koje bi mogle dodatno osnažiti i postati uragani kreću se ovih dana prema Meksiku i Vijetnamu. Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, Meksiko s Indijom dijeli peto mjesto liste najvećih proizvođača kave u svijetu. Vijetnam je, pak, na drugom mjestu odmah nakon vodećge proizvođača, Brazila. “Cijena arabica kave još uvijek se nalazi pod utjecajem stalnog nedostatka visokokvalitetne kave”, komentirao je za Bloomberg Eugen Weinberg, glavni analitičar za robe i sirovine frankfurtske Commerzbank. “Visoke cijene najviše podržavaju špekulativni financijski ulagači”, dodaje Weinberg. Špekulativni investitori, poput hedge fondova, sve više investiraju u kavu očekujući daljnji rast cijene arabice, pokazuju podaci Američkog odbora za trgovanje robnim terminskim ugovorima. Samo prošlog tjedna takva njihova ulaganja su povećana za četiri posto.

 

Sorte i cijene: Kvalitetnija arabica

Arabica kava uzgaja se najviše u Latinskoj Americi i smatra se kvalitetnijom sortom kave zbog čega se preferira u pripremi prave kave. Robusta kava uzgaja se većinom u Aziji i Africi, a zrna te kave koriste se najviše u pripremi instant kavenih napitaka i espressa. Cijena arabica kave od početka ove godine je na burzi u New Yorku porasla za gotovo trećinu, odnosno 31 posto.

(Poslovni dnevnik / Poslovni portal)

Previous ArticleNext Article