Najpoznatiji hrvatski meteorolog otkrio što nas čeka u idućim mjesecima

Veljača je bila iznadprosječno topla, ali i kišna. Objavio je to meteorolog Zoran Vakula ističući kako će i razdoblje pred nama, obuhvaćajući i ljeto, biti dosta toplo. Tek se nada da količine oborina neće biti tolike.

Temperature zraka i količina oborina u veljači bile su iznadprosječne. Piše to meteorolog Zoran Vakula za HRT ističući kako je protekla veljača bila ponegdje i ekstremno kišna kao primjerice u Rijeci ili Zagrebu. No, kod količine oborina iznimki je bilo (Dubrovnik), dok kad je temperatura u pitanju iznimki nema pa je tako veljača mahom bila “vrlo topla”, a ponegdje i “ekstremno topla” za ovo doba godine. Pritom je zanimljivo uočiti kako je duljina trajanja sijanja sunca na većini meteoroloških postaja DHMZ-a manja od uobičajene tijekom veljače.

Kao i veljača, i srednja temperatura zraka cijele klimatološke zime bila je iznadprosječno visoka pa će najvjerojatnije dobiti većinske klimatološke ocjene “vrlo topla” i “ekstremno topla”, dok su joj ocjene za oborine nešto blaže zbog “ekstremno sušnog” prosinca.

Ožujak pa i ljeto…

Vakula i u iduća četiri tjedna, ali i u nastavku proljeća i ljeta predviđa nastavak iznadprosječne topline. Navodi kako će svaki od idućih šest mjeseci biti prosječno topao ili topliji od prosjeka.

“Pri tome je prilično izgledno da će i svaki od sljedećih šest mjeseci u većini Hrvatske biti barem prosječno topao, štoviše – i malo topliji od prosjeka. Ili drugim riječima – povremena hladnija razdoblja, kojih će jamačno biti – bit će kratkotrajnija i manje izražena od razdoblja iznadprosječne topline. Dobro poznata priča iz prošlih mjeseci, pa i cijele godine. Posljedice El Nina? Vrlo vjerojatno! Jedino se valja nadati ostvarenju prognoza da oborine neće biti tako česte, većinom i obilne kao tijekom veljače”, piše meteorolog.

(net.hr)