Miši Kovaču dodijeljeno priznanje za najtiražnijeg pjevača u povijesti hrvatske glazbe!

Najveći pjevač naših prostora svih vremena, Mišo Kovač, na retrospektivnoj večeri 59. Splitskog festivala posvećenoj upravo njemu, proteklog petka 5. srpnja dobio je najveće diskografsko priznanje.

Multi-platinum award Hrvatske diskografske udruge za najtiražnijeg pjevača u povijesti hrvatske glazbe dodijelio mu je predsjednik HDU-a i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac.

Foto: Saša Stojanović Sapa
Više od 20 milijuna albuma Miše Kovača prodano je tijekom njegove karijere koja traje više od 50 godina. Jedan je od rijetkih pjevača kojeg obožavaju sve generacije, od onih najmlađih do najstarijih, jer je upravo svojom interpretacijom i mnogobrojnim hitovima desetljećima osvajao, a i dalje osvaja srca svojih obožavatelja.  “Ako me ostaviš”, “Malo mi je jedan život s tobom”, “Ti si pjesma moje duše”, “Još i danas teku suze jedne žene”, “Svi pjevaju, ja ne čujem”, “Drugi joj raspliće kosu”, “Ja nemam više razloga da živim”, “Noćas ćemo zemlji k’o materi reći”, “Ostala si uvijek ista”, “Proplakat će zora”, “Nikoga nisam volio tako”, “Dalmacija u mom oku”, “Jedan dan života”, “Poljubi zemlju”, “Budi čovjek dobre volje”, “Samo nas nebo rastavit može”, “Dalmatino”; niz njegovih hitova mogli bi sastavljati satima, a svi će oni trajati vječno. A neke od njegovih najpopularnijih pjesama odzvanjale su splitskim Prokurativima na večeri posvećenoj upravo njemu. U sklopu programa “Split pjeva Mišu” nastupili su njegova kćer Ivana Kovač, što je bio i najemotivniji trenutak festivala, zatim Mladen Grdović i Klapa sv. Juraj HRM, Dražen Zečić, Mia Dimšić, Jole, Vlado Kalember, Giuliano, klapa Rišpet, Goran Karan, Alen Nižetić, Petar Dragojević, Đorđi Peruzović, Mjesni odbor, Klapa More, Branko Medak, i brojni drugi. 

Foto: Saša Stojanović Sapa
Priznanje za najtiražnijeg pjevača svih vremena kruna je njegove bogate karijere tijekom koje se mogu izdvojiti najuspješniji albumi “Mišo Kovač”, “Ti si pjesma moje duše” i “Ostala si uvijek ista”.  Zlatne, dijamantne i srebrne ploče često su išle u njegove ruke, a vlasnik je i Zlatne ptice, nagrade koju je Jugoton, odnosno današnja Croatia Records, dodjeljivao za milijun prodanih primjeraka. 
“Mišo Kovač fenomen je glazbene umjetnosti naših područja, izvođač koji je u više od 50 godina svoga rada zaslužio mnoga priznanja i nagrade i zadužio našu glazbenu scenu. U domaćoj je diskografiji bez iznimke zaradio status „najvećeg“ i najtiražnijeg izvođača svih vremena, jer ne postoji niti jedan drugi izvođač koji se približio brojci od 20 milijuna prodanih nosača zvuka. U kulturološkom smislu, kreirao je posebnu riznicu baštine koju će zasigurno poznavati i nove generacije, otpjevao je pjesme koje će još dugi niz godina zadržati svoju prepoznatljivost, i koje će se, kao i ove godine na Splitskome festivalu, prepjevavati nekoj novoj publici. Mišo je itekako i više nego dostojan epiteta koje su mu publika i struka poklonili – on je legenda dalmatinske šansone, ikona domaće glazbe, najveći izvođač u diskografiji naših područja”,izjavio je Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, izdavačke kuće za koju je najveći broj albuma Mišo objavio.

Foto: Saša Stojanović Sapa
Mišo Kovač je s ozbiljnom glazbenom karijerom počeo još ranih 60-ih godina prošlog stoljeća, a diskografski uzlet kreće već 1969. godine kada započinje niz od ukupno pet ploča prodanih u više od 250 tisuća primjeraka i tako je postao najprodavaniji izvođač u Jugotonu. 1971. godine s pjesmom “Proplakat će zora” pobjeđuje na Splitskom festivalu, a kasnije će se ispostaviti da je to njegova najprodavanija singl ploča koja je dosegla brojku veću od 500 tisuća prodanih primjeraka. Već tada je bilo jasno kako će karijera Miše Kovača biti ispisana zlatnim slovima, a što je ubrzo i potvrđeno. Legenda hrvatske glazbe na večeri “Split pjeva Mišu” iskoristila je priliku i nakratko zapjevala te zahvalila svima na vjernosti svih ovih godina, kao i na priznanju koje je jedinstveno u hrvatskoj diskografiji jer ima samo jednog vlasnika. Ovo je i savršena najava velikog glazbenog spektakla kojeg Mišo Kovač priprema u Areni Zagreb 26. listopada ove godine.