Merkel: Zatvaranje balkanske rute ne rješava problem izbjeglica

Njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila kako zatvaranje takozvane balkanske rute koju koriste izbjeglice “neće riješiti problem” te da taj potez “nije održiv bez šireg odgovora EU na izbjegličku krizu”.

Njemačka kancelarka je u izjavi za državnu radio stanicu MDR izjavila kako se problem ne rješava poduzimanjem jednostranih odluka. “Zatvaranje granica nije rješenje za čitav problem. Umjesto toga treba postojati dogovor između 28 članica EU”, poručila je Merkel.

Njene izjave suprotne su izjavama predsjednika EU Donalda Tuska, koji je ranije pozdravio promjene, rekavši kako “balkanske zemlje jednostavno provode važan dio plana EU za rješavanje izbjegličke krize.”Merkel je istakla da, ukoliko se ne postigne dogovor s Turskom, Grčka “neće moći ponijeti teret na duži period”, prenose njemački mediji.

S druge strane, austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner izjavila je kako balkanska izbjeglička ruta treba ostati trajno zatvorena. Govoreći za njemački dnevni list “Die Welt” u vezi izbjegličkog vala u Europi, ministrica je rekla da “sat neće biti vraćen unazad”.

“Moja pozicija je jasna – balkanska ruta treba ostati zatvorena i to stalno”, rekla je Leitner. Takozvana balkanska ruta od jučer je praktično zatvorena nakon što je Slovenija pooštrila režim ulaska u Schengensku zonu i prestala dozvoljavati ulazak izbjeglicama bez validnih pasoša i viza. Nakon odluke Slovenije, isto je učinila i Hrvatska, dok je Vlada Srbije uskladila funkcionisanje granica ka Bugarkoj i Makedoniji sa pravilima koje su uvele te članice EU.

Nakon što su objavljena oštrija ograničenja za ulazak izbjeglica, Makedonija je u potpunosti zatvorila svoju granicu sa Grčkom na čijoj teritoriji trenutno boravi nekoliko desetina tisuća izbjeglica iz bliskoistočnih zemalja.

Izvor: klix.ba