Marinko Čavara na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara predvodi izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope iz BiH koje će sudjelovati od 18. do 20. listopada 2017. godine na 33. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe: promoviranje javne etike i dobra uprava na lokalnoj i regionalnoj razini u Strasbourgu.

Ovogodišnja tema zasjedanja bit će: Decentralizirane politike za uspješnu integraciju migranata”. Na zasijedanju će biti razmijenjeni stavovi mladih izbjeglica i poznatih političkih figura, koji će govoriti o specifičnim problemima integracije djeteta-migranta.

Kongres će raspravljati i o izvješćima o stanju lokalne i regionalne demokracije u Švicarskoj, Italiji i Srbiji, a zakazan je i okrugli stol o stanju u Mostaru u Bosni i Hercegovini.

Dnevni red obuhvaća tri tematske rasprave:

  • rasprava o mladima i otvorenoj vladi u borbi protiv korupcije koja uključuje predstavljanje izvješća o transparentnoj javnoj nabavi na lokalnoj i regionalnoj razini i razmjenu stajališta o perspektivi mladih u borbi protiv korupcije

  • uloga europskih regionalnih udruga i organizacija u suradnji I regionalnoj demokraciji u Europi

  • sudjelovanje žena u političkom životu na regionalnoj razini.

Tijekom kongresa razmatrat će se i nekoliko izvješća za usvajanje, posebno onih o “Regionalnim i manjinskim jezicima u Europi danas” i “Bolju budućnost europskih ruralnih područja”.