Svijet

MARIHUANA OPASNA ZA TINEJDŽERE! Na mozgu može izazvati trajne promjene slične shizofreniji

Marihuana je opasna za mozak mladih jer može izazvati trajne promjene slične shizofreniji. Tvrde to znanstvenici sa sveučilišta u Ontariju koji su istraživali utjecaj THC-a na mozak tinejdžera. Očito opasne posljedice koje izaziva THC objašnjavaju činjenicom da se mozak tijekom adolescencije još razvija pa THC može poremetiti taj razvoj.

Veća doza THC-a

Naime, marihuana i inače može izazvati osjećaj opuštenosti, euforije, tjeskobe, straha, panike, osobito ako se radi o visokim dozama THC-a. Kratkoročno djeluje na gubitak pamćenja i rasuđivanja te izobličuje percepciju stvarnosti, što može poremetiti učinak u školi ili na poslu. Upravo zato u tinejdžerskim godinama, dok mozak još sazrijeva, može imati poguban utjecaj na kognitivni razvoj adolescenata. Stručnjaci objašnjavaju da velike doze marihuane izazivaju akutne psihoze, uključujući halucinacije, deluzije i gubitak osobnog identiteta, što je sve vrlo nalik na shizofreniju. Zanimljivo je da nove vrste kanabisa sadrže znatno veću koncentraciju THC-a nego što je to bilo prije tridesetak i više godina pa to dodatno pogoršava situaciju, tvrde znanstvenici.

Pad inteligencije

Ova je studija potvrda nedavno objavljene prema kojoj THC može oštetiti strukturu mozga, posebno dijela koji pomaže u komunikaciji, a jedna ranija pokazala je da je primjerice pušenje marihuane povezano s linearnim padom kvocijenta inteligencije i kod visokoobrazovanih osoba te da se on nije vratio čak ni dulje vrijeme nakon prestanka konzumiranja kanabisa.

(jutarnji.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend