Laptopi protjerani iz američkih sveučilišta, u Hrvatskoj još ne

– Mi čak stimuliramo studente da nose laptop – kaže dekan prof. dr. Vedran Mornar. – Istina, učionice na FER-u pokrivene su bežičnim internetom, pa nekima na predavanju laptop služi za surfanje i zabavu – veli dekan.

Prijenosna računala u predavaonicama na američkim sveučilištima prije 20-ak godina bila su revolucionaran pomak, no danas ih mnogi profesori zabranjuju jer odvlače pozornost od gradiva. Profesori su frustrirani što neki studenti na predavanju šalju elektroničke poruke, kupuju preko interneta, komuniciraju preko društvenih mreža, gledaju TV i filmove ili čitaju novine, piše Washington Post. Jedan profesor u Oklahomi ogorčen je bacio laptop na pod i polio ga tekućim dušikom, ali drugi student sve je to snimio i odmah stavio na YouTube!
Studenti tvrde da su oni nova generacija koja može obavljati više stvari odjednom. Na sveučilištu Georgetown u Washingtonu profesori su, nakon šest tjedana bez računala na stolu, zaključili da su studenti znatno aktivniji. Čak 95 posto studenata priznalo je da su se računalima na predavanju koristili za drugo.
Na hrvatskim fakultetima laptop na predavanju još nije čest. Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva ima ga svega desetak posto studenata. Većina jednostavno ne želi nositi mnogo “prtljage”.
– Mi čak stimuliramo studente da nose laptop i da predavanja bilježe u kompjutor – kaže dekan prof. dr. Vedran Mornar. – Istina, učionice na FER-u pokrivene su bežičnim internetom, pa nekima na predavanju laptop služi za surfanje i zabavu. Zato smo razmišljali da tijekom predavanja isključimo internet – veli dekan. On je zagovornik “open book” ispita, s dopuštenom literaturom, a u tom bi slučaju bio dopušten i laptop, no sada takva mogućnost još ne postoji.