Kiša označava kraj toplinskih valova ovoga ljeta!

Krajem mjeseca moguće su temperature iznad prosjeka, ali ne dugotrajne kao dosad. Prognostičari kažu da su ekstremi mogući i – zimi.

 

S petkom i promjenom vremena završavaju toplinski valovi ovog ljeta. Doduše, krajem mjeseca postoji mogućnost za kakvo kraće razdoblje temperatura viših od prosjeka, no ono neće trajati danima. Najavljena promjena vremena Zagrebu će u subotu, nakon najavljenih 38 za danas, donijeti maksimalno 20 Celzijevih stupnjeva. ljeto, more prevrtljivo ljeto Vakula: Stiže nam nagla, žestoka i burna promjena vremena – Promjena stiže s petka na subotu kada će doći dotok hladnog zraka, ali i oborine jer prema satelitskoj slici u petak će biti pljuskova na sjevernom Jadranu, gorskim krajevima i središnjoj Hrvatskoj. No prema jutru na subotu dolazi i više oblaka, a s njima i kiša koja će trajati. Sa subote na nedjelju vrijeme će se smirivati pa će u sljedećim danima biti sunca, ali bit će svježije. Najvažnije je da toplinski val prestaje ne samo u unutrašnjosti nego i u Dalmaciji – opisala je Ivana Havrle Kozarić, dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Toplinskim valom tijekom ljetnih mjeseci smatraju se najmanje tri uzastopna dana temperatura viših od prosjeka i, prema trenutačnim prognozama, takvih situacija u unutrašnjosti neće biti u idućih deset dana, a osvježenje slijedi i Jadranu gdje će zapuhati bura. Iznadprosječno visoke temperature u kontinuitetu smatraju se ekstremnima i opasnima za zdravlje te stručnjaci ponavljaju savjete kako se zaštititi, no klima bez sumnje utječe na zdravlje.
– U prirodi su različiti utjecaji, a one klimatske čine temperatura, tlak, brzina vjetra i vlažnost. Imate utjecaj fronti, sada se za petak najavljuju fronta i pad temperatura, a to znači da će se neki ljudi možda i dan ranije loše osjećati. Neki će imati probleme s disanjem, neki sa srcem, neki su nervozni. Klimatske uvjete možete umjetno stvoriti, dakle možete sniziti temperaturu i utjecati na tlak klima-uređajima. Danas je sve pod klima-uređajima, radna mjesta, automobili, domovi, ali onda se javlja reakcija organizma kad je ta razlika veća od osam stupnjeva. Nema recepta jer bi svatko trebao osobno prilagoditi svoje aktivnosti i model života vremenskim uvjetima. Važno je da se dobro osjećate – tumači prim. mr. sc. Goran Ivanišević. Kako kaže prognostičarka Havrle Kozarić, generalno su vremenski ekstremi češći, i ljetni i zimski, pa se može dogoditi i da ova zima bude obilježena razdobljem vrlo hladna vremena.

(www.vecernji.hr)