Hrvatski pacijenti kubanski lijek za rak pluća traže u Beogradu

Cjepivo produljuje život, nema nuspojava, ali stvarnu sliku imat ćemo kad se obrade podaci iz 60 centara u Europi, kažu u Beogradu.

 

Na temelju primjene kubanskog cjepiva protiv raka pluća u 25 oboljelih u beogradskom Kliničkom bolničkom centru Bežanijska kosa liječnici su zaključili da cjepivo većini pacijenata produljuje život, dobro ga podnose i nema nuspojava.

Takva se vijest proširila i među oboljelima pa dr. sc. Zoran Andrić iz navedene bolnice apelira da istaknemo pacijentima iz drugih zemalja, pa tako i Hrvatske, kako njihova bolnica nema niti smije prodati to cjepivo.

Registriran u Albaniji

Naime, pacijenti iz Hrvatske, ali i Makedonije, Crne Gore kontaktiraju beogradsku bolnicu radi kupnje ovog cjepiva koje je Kuba donirala Srbiji krajem 2015. godine. Nakon četvrt stoljeća rada na tom lijeku Kubanci su pokrenuli ispitivanje koje se, osim u ovoj srpskoj bolnici, provodi i u onoj u Novom Sadu, ali se i na razini Europe, kako kaže dr. Andrić, radi odvojena velika studija čiji rezultati još nisu poznati.

– Kako cjepivo djeluje, moći ćemo govoriti tek kad se svi podaci iz 60 centara u Europi izračunaju i statistički obrade. Ova bolnica nije dio tog programa, mi smo dobili donaciju cjepiva koje je kao lijek, primjerice, registrirano u Latinskoj Americi, ali i u Albaniji. Što se tiče našeg iskustva s ovim lijekom, možemo zaključiti da su pacijenti u odličnoj kondiciji, da se cjepivo lako podnosi, nema nuspojava pa, iako program još uvijek traje, u većine mogu reći da se životni vijek produljio i na oko 30 mjeseci – objašnjava nam dr. Andrić, načelnik Odjela medikalne onkologije u KBC-u Bežanijska kosa.

Za četvrti stupanj raka

Produljenje života koje navodi ovaj internist onkolog velika je razlika u odnosu na dosadašnjih prosječnih šest do 18 mjeseci života u oboljelih. Ističe da je riječ o specifičnim uvjetima bolesti raka pluća jer primjena cjepiva ima svoja pravila te je stoga riječ o bolesnicima s četvrtim stupnjem raka, što znači da je bolest već metastazirala.

– Svi ti pacijenti imaju adenokarcinom pluća i moraju imati povišen EGF u krvi iznad određenih vrijednosti. Cjepivo se daje uz redovitu kemoterapiju; prve četiri doze svaka dva tjedna, a poslije jedanput mjesečno – kaže dr. Andrić te dodaje da, prema njihovu iskustvu, može reći da kod većine ovaj lijek djeluje.

Cijena terapije varira od pet do deset tisuća eura godišnje, ali ponavlja da se cjepivo u njihovoj ustanovi ne može kupiti, za što često dobivaju pozive pacijenata. Kad se dovrši spomenuta studija i analiziraju podaci, tek će se onda moći govoriti o učinkovitosti, a u međuvremenu su bosanski mediji objavili da je jedna privatna klinika u toj zemlji kupila cjepivo koje slobodno prodaje.

(VL)