Regionalne vijesti

HRT uklonio film s programa: Pobunile se udovice branitelja?

Na programu HTV2 u četvrtak u 21 sat trebao je biti emitiran film ‘Ministarstvo ljubavi’. No uklonjen je, a s HRT-a kažu da moraju utvrditi je li prikazivanje filma u skladu sa zakonom.

 

Mnoge gledatelje nemalo je iznenadilo kad je HRT umjesto najavljenog filma ‘Ministarstvo ljubavi’ u četvrtak navečer emitirao film ‘Glembajevi’ u čast preminulog Željka Senečića, filmskog i kazališnog redatelja te scenografa u Vrdoljakovu filmu o Glembajevima.

‘Ministarstvo ljubavi’ film je Pave Marinkovića, premijerno prikazan u kinima u listopadu 2016., u kojem je država odlučila stati na kraj udovicama branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama, a primaju mirovine pokojnih muževa. Za hvatanje udovica u prijestupu na teren šalju potpuno pogrešnog čovjeka. Riječ je, naravno, o komediji.

Film je inače u produkciji HRT-a, a sufinancirao ga je HAVC.

 

Prosvjedovale udovice branitelja

 

Iako se ne zna zašto je film u zadnji čas uklonjen, Velimir Bujanec objavio je na svom Facebook profilu, a prenijeli su neki mediji, da taj film duboko vrijeđa osjećaje udovica hrvatskih branitelja i njihovih obitelji te da je taj, ističe, uvredljiv film skinut s programa nakon burnih događaja na Prisavlju.

– Naime, ratne udovice predvođene gospođom Rozalijom Bartolić došle su na HRT i zatražile prijem kod odgovornih osoba kako bi mogle prosvjedovati i zatražiti zabranu emitiranja filma koji je producirala upravo Hrvatska televizija, a sufinancirao ga je HAVC. Dakle, ruganje na račun ratnih udovica, koje se poštuje u svakoj normalnoj državi, financirano je našim novcem! Isprva, gospođu Bartolić i još nekoliko žena nitko nije htio primiti, međutim, kada su najavile prosvjed i da neće otići sa glavne porte HRT-a – ipak su primljene na razgovor. I film se večeras ne emitira, iako je bio najavljen u programu HRT-a. Bravo za naše heroine! – napisao je Bujanec.

Pokušali smo kontaktirati Udrugu udovica Grada Zagreba i Zagrebačke županije, no u petak nikoga nismo mogli dobiti.

Film će ipak biti emitiran sljedeći tjedan

Na upit 24sata zašto nisu emitirali film ‘Ministarstvo ljubavi’ u četvrtak u predviđenom terminu, sa HRT-a su odgovorili:

– Programsko vodstvo Hrvatske radiotelevizije zbog tematike zastupljene u igranome filmu Ministarstvo ljubavi odlučilo je zatražiti mišljenje je li njegovo prikazivanje na javnome medijskom servisu u skladu sa zakonskom regulativom čije se odredbe odnose na Hrvatsku radioteleviziju.

Ističemo i kako nikakva odluka o neprikazivanju toga filma nije donesena te će spomenuti film biti prikazan na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u četvrtak 11. siječnja 2018. godine s početkom u 21.00.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend