Finska je najsigurnija zemlja na svijetu za turiste, BiH na 76. mjestu

Finska je najsigurnija zemlju na svijetu za posjete turista, navodi se u novom izvještaju. Bosna i Hercegovina se nalazi na 76. mjestu.

Svjetski ekonomski forum iz Ženeve objavio je izvještaj nazvan Travel & Tourism Competitiveness Report, u kojem je rangirano ukupno 136 zemalja po faktorima koji utječu na sektor turizma. Izvještaj doprinosi razvoju i konkurentnosti zemalja.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Island su na drugom i trećem mjestu na svjetskoj rang listi, koja mjeri izloženost turista poslovnim i sigurnosnim rizicima, uključujući nasilje i terorizam.

Šokantno je to što su Sjedinjene Američke Države, uprkos popularnosti kao jedne od boljih turističkih destinacija, na nezavidnom 84. mjestu. Velika Britanija je na 78. mjestu.

Pritom je Bosna i Hercegovina, naprimjer, bolje rangirana od SAD-a i Velike Britanije, a nalazi se na 76. mjestu.

Oman je zauzeo četvrto mjesto, a odmah potom su Hong Kong, Singapur i Norveška na petom, šestom i sedmom mjestu. Švicarska je na osmom, Ruanda na devetom, a Katar na desetom mjestu.

Riječ je o dvogodišnjem izvještaju koji je sastavio Svjetski ekonomski forum iz Ženeve. Kako navode, rizik da postanete žrtva sitnog zločina nije bio uključen u kategoriju.

Najmanje sigurna destinacija u svijetu je Kolumbija, zatim ratom razoreni Jemen i El Salvador.

(Business magazin)