“Engleski Trump” Boris Johnson je novi premijer Velike Britanije

Članovi britanske Konzervativne partije izabrali su danas Borisa Johnsona za novog predsjednika koji će, slijedom zakona, u srijedu biti imenovan za premijera Velike Britanije nakon ostavke Therese May.

Johnson će naslijediti May na poziciji čelnika Konzervativne partije, a s obzirom na to da je ta stranka osvojila najveći broj glasova na prošlim paralmentarnim izborima, zakonski slijedi da novi predsjednik partije postaje novi premijer.

On se u utrci za čelnika stranke, tj. premijera države, takmičio protiv Jeremyja Hunta, aktuelnog ministra vanjskih poslova, čije su šanse, tvrdili su analitičari, bile izuzetno male. S druge strane, nemali broj konzervativaca kazao je da ne želi biti u partiji koju vodi “brexitaš” i bivši gradonačelnik Londona Johnson.

Johnson je bio jedan od najagresivnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a kao bišvi novinar često je satirično kritikovao 28-članu uniju. Iako je do danas bio član parlamenta, najpoznatiji je po svojoj ulozi načelnika Londona od 2008. do 2016. godine.

Kritičari tvrde kako su njegove ideje o načinu izlaska Britanije iz EU nerealne, da iznosi nemoguće uslove i da će on kao premijer samo otežati “porođajne muke” nove i nezavisne Velike Britanije.

Ono što je politički zanimljivo jeste činjenica da je najveći Johnsonov ljubitelj američki predsjednik Donald Trump, dok je Johnson kritikovao Trumpovu odluku o zabrani ulaska državljana muslimanskih država u SAD.

Upravo zbog Trumpove podrške, a i sličnosti u frizurama, Johnsona često nazivaju “engleski Trump”. Ipak, sličnosti, kažu mnogi, idu i dalje od toga.

Kako se tvrdi, on je političar koji ne bježi od kontroverznih tema, kontroverznih odluka i izjava, a koje na jedan ili drugi način uznemiruju javnost – upravo kao i Donald Trump.

Obojica su imali škakljive izjave o manjinama, posebno o muslimanima i crncima. Obojica, tvrde kritičari, kažu da se bore protiv establišmenta, a k tome obojica dolaze upravo iz tog establišmenta, mada često kažu da dolaze “iz naroda” i da ih narod voli.

Što se tiče Brexita, Johnson ga je glasno podržavao, a kada su građani na referendumu izabrali upravo izlazak iz EU, Johnson je stao na stranu pregovaranja s Briselom, odbacujući ideju o plaćanju “računa” za izlazak u iznosu od 39 milijardi funti.

S druge strane, Johnson je pobornik razvoja zelenog privrednog sektora, promovišući zaštitu okoline, vožnju bicikla i slično.

Kako god, on je obećao da će dovršiti izlazak Velike Britanije iz EU, a onda će, kažu analitičari, Johnson smjer Londona okrenuti prema zapadu ka Sjedinjenim Američkim Državama. Ta zemlja će Velikoj Britaniji, kažu poznavatelji prilika, biti poluga moći jednom kada London raskrsti s Briselom.

(klix.ba)