Dvije milijarde mafijaških eura oprali preko austrijskih banaka

Novac se prao preko talijanskih telekom koncerna, a kako su svi tražili povrat poreza, riječ je i o prijevari od 365 mil. eura.
U najvećoj talijanskoj aferi s pranjem novca od dvije milijarde eura umiješani su kalabrijska mafijaška organizacija ‘Ndrangheta, ali i osobe iz visokog biznisa, političari te odvjetnici. Austrijski tjednik Profil na temelju dokumenata tužiteljstva iz Rima piše da je od 2005. do 2007. na čelu grupe bio Gennaro Mokbel, biznismen i osnivač radikalnog desničarskog pokreta Alleanza Federalista, u čijoj su kući pronađene slike i biste Hitlera, Goebbelsa i Mussolinija. U pritvoru je i bivši senator iz Berlusconijeve Stranke naroda i slobode Nicola di Girolamo, kojega je navodno u Senat ugurala ‘Ndrangheta prisiljavajući prijetnjama Talijane u inozemstvu da glasuju za njega.

Novac ‘Ndranghete, koja godišnje na drogi, oružju i sličnom obrne i do 40 milijardi eura, slao se iz britanskih i finskih podružnica tvrtke Acumen na račune talijanskih telekom divova Fastweb i Telecom Italia Sparkle na ime izmišljenih usluga. One su novac, opet na ime navodno fiktivnih usluga, slale talijanskim tvrtkama I-Globe Srl i Planetarium Srl, koje su ga prosljeđivale panamskim tvrtkama – Broker Magamement SA i Karelia Business Group SA. Svaka je tvrtka obračunavala 19% PDV-a i tražila povrat poreza pa je riječ i o prijevari od 365 milijuna eura. Austrijancima je slučaj zanimljiv jer se od 14 računa iz operacije njih 12 nalazi u Austriji, gdje je novac i ostao, i to u bankama UniCredit Bank Austria, Anglo Irish Bank Austria i Raiffeisen. U dosjeu od 1600 stranica sumnjiči se 60-ak “uglednika”. Među njima su i utemeljitelj Fastweba Silvio Scaglia, Augusto Murri – biznismen iz Paname kojega se sumnjiči i za ubojstvo, odvjetnik Paolo Colosimo, Dario Panozzo – koji se u telefonskom razgovoru hvali da ni nakon 10 ubojstava nije uhvaćen i slični.