Dvadeset godina benda Dubioza Kolektiv: Pogledajte rođendanski VIDEO

Ove godine međunarodno najuspješniji bh. bend obilježava dva desetljeća rada. Od prvog nastupa Dubioze Kolektiv 2003. godine i prvog albuma objavljenog 2004. godine do aktuelnog „Agrikultura“, snimili su 10 albuma, 1 EP i 1 dvostruki live LP.

Nastupajući gotovo na svim meridijanima, u 42 države održali su preko tisuću koncerata, a uličnim, ad hoc svirkama ne zna se ni broj.

Nakon pandemijske pauze u kojoj su za svoju publiku producirali 17 epizoda Quarantine Showa, postpandemijska turneja Dubioze Kolektiv „Back on the Road” započela je u ožujku prošle godine, a do konca prosinca svirali su gotovo 100 koncerata u 23 zemlje.

„U Europi smo svirali u svim zemljama osim Islanda, Moldavije, Bjelorusije i Latvije. Iskoristili bismo ovu priliku da pozovemo koncertne promotere u ovim državama da nas pozovu pa da i tamo u okviru jubilarne dvadesetogodišnjice odsviramo po koncert, čisto radi statistike“, kaže Vedran Mujagić. „Šalu na stranu, dovoljno je pomisliti na preko 1000 tonskih proba i na četiri potrošena kombija, pokušati pomnožiti broj koncerata s brojem pređenih kilometara, a sve to s brojem dana koji smo proveli na putu. Tako smo postali ono što jesmo – radeći ono što volimo i u što vjerujemo. Naš život je muzika i naše obitelji žive s nama naš život muzičara.“

Globalno, Dubioza Kolektiv je najbolji bosanskohercegovački muzički izvozni proizvod svih vremena s ogromnim brojem međunarodnih koncerata, bend koji je u 20 godina postojanja osvojio publiku različitih uzrasta na svakom dijelu planeta.

Dubioza je prošla dug put od klupskih koncerata do glavnih scena najvećih festivala i turneja na svim kontinentima. Prije nekoliko godina potukli su sve dotadašnje rekorde posjećenosti EXIT-ove scene, a nastupili su i pred pola milijuna ljudi na poljskom Woodstocku (današnji Pol’and’Rock). Glastonbury (UK), Sziget (HU), Roskilde (DK), Lowlands (NL), Pohoda (SK), Womad (CL), Lollapalooza (DE), SXSW (USA), Boom Town (UK), Electric Castle (RO), Vina Rock (ES) samo su neke od velikih festivalskih pozornica na kojima je Dubioza Kolektiv svirala proteklih godina.

„Ovaj jubilej, Dubioza će proslaviti u krugu velike obitelji, tj. publike za koju sviramo. Nisam neki ljubitelj proslava jubileja“, kaže Brano Jakubović, „ali ovaj slavimo u nadi da ćemo dobiti onu bombonjeru koja godinama kruži po rođendanima, a nitko je ne želi otvoriti, jer je uvijek zgodna da se proslijedi dalje kao poklon. Svakom koncertu radujemo se kao da je prvi i sviramo kao da je posljednji, a u 2023. godini svirat ćemo veliki broj koncerata od kojih su već najavljeni nastupi u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Belgiji, Španjolskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.“

DK 20th Anniversary video: