Dobitnici Nobela za medicinu: W. G. Kaelin Jr., Sir J. Ratcliffe i G. L. Semenza

Nagrađeni su za otkrića u istraživanjima staničnog mehanizma koji regulira aktivnost gena kao reakciju na promjene razine kisika.

Oči milijuna ljudi širom svijeta danas su bile uprte u Stockholm iščekujući proglašenje dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu. Najprestižnija nagrada ove godine otišla je u ruke Williamu G.Kaelinu, Sir Peteru J.Ratcliffu i Greggu L. Semenzi, a nagrađeni su za otkriće kako stanice osjete i prilagođavaju se promjeni razine kisika.

Kisik je neophodan za pretvorbu hrane u energiju. Ta ključna uloga koju ima kisik, poznata je u znanosti već stoljećima, ali ono što je desetljećima bila nepoznanica, a koju su ovogodišnji laureati riješili je kako se stanice prilagođavaju promjenama razine kisika. Njihova otkrića razjašnjavaju jedan od najvažnijih mehanizama prilagodbe te to otkriće predstavlja osnovu razumijevanja kako razina kisika utječe na stanični metabolizam i fiziološku funkciju.

Njihova otkrića također su utrla put novim obećavajućim strategijama u borbi protiv anemije, raka i mnogih drugih bolesti, stoji u službenom priopćenju. U idućim danima očekuje se proglašenje i ostalih dobitnika. U utorak je tako predviđeno proglašenje pobjednika u kategoriji fizike, u srijedu na red dolaze kemičari, a četvrtak je predviđen za književnost.

Petak bi mogao biti posebno zanimljiv jer je prema rasporedu tada na redu objava dobitnika Nobelove nagrada za mir, a među nominiranima ove godine našao se i američki predsjednik Donald Trump. Posljednja nagrada bit će uručena u kategoriji ekonomskih znanosti u ponedjeljak. Podsjetimo, prošlogodišnji laureati u kategoriji medicine i psihologije bili su imunolozi James Allison i Tasuku Honjo, stručnjaci u borbi protiv raka.

vecernji.hr