Dio Vodica bez pitke vode već tri dana: Digli kaznenu prijavu

Uzrok onečišćenja je nelegalna bušotina za navodnjavanje zelene površine koja je napravljena na cjevovodu za opskrbu pitkom vodom u vlasništvu Vodovoda. Pitka voda se dostavlja cisternama.

 

U špici turističke sezone mještani i turisti zapadnog dijela Vodica bez vode su već treći dan, a brojne vile i apartmani u Prvićkoj i dijelu ulice Blata pune su turista. Da je voda promijenila izgled, boju i miris, dojavili su u utorak u 8 sati ujutro poduzeću Vodovod i odvodnja građani iz vodičkih ulica Blata i Prvićka nakon čega je djelatnik tog javnog poduzeća izašao na teren i utvrdio da se tridesetak kuća opskrbljuje zdravstveno neispravnom vodom, javlja Šibenik.IN. 

Kao uzrok onečišćenja utvrdio je nelegalnu bušotinu za navodnjavanje zelene površine koja je napravljena na cjevovodu za opskrbu pitkom vodom u vlasništvu Vodovoda i odvodnje d.o.o. u vrijeme gradnje stambenog objekta u kojem se nalazi 8 stanova na adresi u Vodicama Prvićka ulica bb. Utvrđeno je da je nelegalna bušotina neovlašteno spojena na vodoopskrbni cjevovod od strane fizičke osobe – investitora i izvođača predmetne stambene zgrade građevine u Vodicama Prvićka ulica BB, čime je došlo do kontaminiranja našeg sustava za opskrbu pitkom vodom’ priopćeno je u srijedu popodne iz poduzeća Vodovod i odvodnja.

Oni dalje navode da je Zavod za javno zdravstvo ispitao vodu i da je interno ispitivanje odradio i Vodovod te da su oba nalaza pokazala da voda nije zdravstveno ispravna, o čemu su korisnici usluge odmah i obaviješteni.

– Obzirom da je opisanim ponašanjem počinjeno kazneno djelo ugroze života i zdravlja ljudi, Vodovod i odvodnja d.o.o. je protiv počinitelja podnio kaznenu prijavu nadležnoj Policijskoj upravi te o svemu obavijestio nadležne inspekcijske službe – kažu u Vodovodu. Kako navodi Šibenik.in, riječ je prema svemu sudeći o vodičkom poduzetniku Zoranu Josipoviću, investitoru stambene zgrade u Prvićkoj ulici, koji se nelegalno spojio na vodovodnu mrežu i svojom nelegalnom bušotinom onečistio pitku vodu.

No, Zoran Josipović je za Infovodice u utorak kazao da je uzrok vode koja je tekla ispod zgrade bilo puknuće cijevi navodnjavanja.

– Cijev je sanirana i voda više ne teče. Ovo što se jutros dogodilo nema veze s izgradnjom zgrade koja ima sve dozvole i koja je izgrađena po svim propisima – kazao je, a kao mogući uzrok mutne vode naveo pad tlaka vode i povlačenje taloga iz slijepe cijevi koja je priključena na taj cjevovod.

Vodu u tom dijelu Vodica građanima dostavljaju auto-cisternama, a kako kažu u Vodovodu u ovom trenutku obavljaju se radnje na ispitivanju i dezinfekciji ugroženog vodoopskrbnog cjevovoda te se poduzimaju sve ostale radnje potrebne za što hitniju uspostavu redovite i uredne vodoopskrbe o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

U priopćenju koje potpisuje direktor Vodovoda i odvodnje Miho Mioč kažu da normalizaciju očekuju u večernjim satima četvrtka.

(24sata.hr)