Svijet

Devet aviona katarske kraljevske obitelji hitno sletjelo u Švicarsku

Pripadnici katarske kraljevske obitelji tijekom prošlog su vikenda s čak devet aviona, uključujući i Airbus, hitno sletjeli u Švicarsku, prenosi Guardian. 

Razlozi hitnih slijetanja prvo su bili obavijeni velom tajni, a kasnije je objavljeno da je emir Hamad Bin Khalifa Al-Thani slomio nogu te je hitno prevezen u Švicarsku na operaciju.

Odbili reći gdje je došlo do ozljede

Katarske vlasti objavile su kako je bivši vladar zemlje, šeik Hamad Bin Khalifa Al-Thani, prebačen u kliniku u Zürichu jer je tijekom odmora slomio nogu. Iz vladina ureda u utorak su objavili kako je 63-godišnji emir uspješno operiran te se oporavlja i ide na fizioterapiju.

Iz Vlade su odbili reći kako i gdje je šejk Hamad slomio nogu, ali kraljevska obitelj navodno često odmara u Maroku u Atlas planinama.

Noćna slijetanja su inače zabranjena

Glasnogovornik švicarskog Federalnog zavoda za civilno zrakoplovstvo prethodno je potvrdio tvrdnje lokalnih medija da je čak devet zrakoplova koji pripadaju katarskoj kraljevskoj obitelji neplanirano sletjelo u zračnu luku Zürich-Kloten u noći s 25. na 26. prosinca.

“Dozvolu za hitno slijetanje dobili su od švicarskog civilnog zrakoplovstva,” rekao je za AFP, objašnjavajući da je zrakoplovni ured civilnog zrakoplovstva tijekom noćnih sati kada je došlo do hitnih slijetanja bio zatvoren. Noćna slijetanja i uzlijetanja aviona obično su zabranjeni u zračnoj luci Zürich-Kloten kako bi se izbjeglo uznemiravanje lokalnih stanovnika.

Prvi let stigao poslije ponoći

Glasnogovornik švicarskog Ministarstva vanjskih poslova Georg Farago za AFP je putem emaila potvrdio kako je federacija informirana o boravku pripadnika katarske kraljevske obitelji u Švicarskoj, međutim ni on nije iznio više detalja.

Prema tvrdnji švicarskih medija, prvi avion sletio je u Zürich malo nakon ponoći 26. prosinca. Avion je navodno stigao iz Maroka gdje su članovi kraljevske obitelji bili na odmoru. Drugi let je stigao oko 5 ujutro, a treći avion 15 minuta kasnije, izvijestio je švicarski Tages Anzeiger.

Prema tvrdnjama tog medija, medicinska hitna pomoć je bila toliko potrebna da je nakon ova tri još šest zrakoplova sletjelo tijekom vikenda.

(telegram.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend