Dado Topić: Brak je zagonetka koja se rješava iz dana u dan

Od prvog susreta neumornog rokera Dade Topića i njegove supruge Mire u Rovinju prošla su više od tri desetljeća. Životni usponi i padovi nikad nisu narušili obiteljski sklad.

 

Dok je davne 1984. godine na jednom koncertu u Rovinju Dado Topić (67) pjevao ‘Hello, is it me you’re lookin for…’ u prepunom je klubu zapazio velike svijetle oči. Kada se nakon dva tjedna ponovo susreo s istim pogledom znao je da to nije slučajno.

– Pomislio sam da mi anđeli s neba šalju poruku. Rovinj mi je u to vrijeme bio najromantičniji grad u Istri. Mira je radila kao ‘area supervisor’ za jednu veliku turističku agenciju sa sjedištem u Londonu i Stockholmu, a ja sam nastupao u Monvi, tada najekskluzivnijem zabavnom centru u Istri – prisjeća se slavni roker prvog susreta sa suprugom Mirom.

Posao ih je razdvajao

Bila je to, priznaje, ljubav na prvi pogled. Od svih prisutnih u klubu Dado je vidio samo njene oči. Kada su se upoznali sviđala mu se njezina mladost, razigranost, odanost poslu koji je radila, brilijantna inteligencija i iskrenost,  i naravno ljepota.

Ivo Cagalj/PIXSELL | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Mira, koja je odrasla u Švedskoj i ništa nije znala o Dadi kao popularnom glazbeniku i njegovoj karijeri, pala je na njegov veličanstven glas, predivne pjesme, a potom i na njegov šarm, iskrenost te, dodaje, nevjerojatan seksepil. U početku joj je bilo teško nositi se s njegovim putovanjima, koncertima, obožavateljicama.

Posao ih je svako malo razdvajao, no, ističe Mira, vjerovali su jedan drugome a ta ih vjera vezuje i dan danas. Od susreta u Rovinju prošlo je 33 godine, a prošlog su rujna proslavili 31. godišnjicu braka. Vjenčali su se u gradu u kojemu su se i upoznali, u hotelu Eden.

– Dado mi je donio cvijet i rekao ‘Hello, is it me you re looking for… ‘ i pružio mi prsten. Naravno, bez razmišljanja rekla sam – da. Vjenčanje je bilo kao bajka iz snova, a ja sam se osjećala kao prava princeza – otkriva Mira.

Njihovu sreću nitko nije uspio narušiti

Tijekom svih tih zajedničkih godina živjeli su u Londonu, Parizu, Beču, Beogradu, Istri… a onda su se vratili njihovoj kući u Marinu, mali gradić kraj Trogira.

I dok se za supruge glazbenika smatra da zbog raznih obožavateljica moraju imati dobre živce, u njihovom je braku Dado nerijetko imao razlog za ljubomoru. Jer Mira je ljepotom itekako privlačila muške poglede. No kako u njihovom svijetu postoje samo njih dvoje, na razna su udvaranja gledali bez straha, sa simpatijama. Svjesni da se u njihov život nitko ne može uvući jer pripadaju jedno drugome.

Dado i Mirjana Topic | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

– Ako je i bilo ljubomore, Dado ju je dobro skrivao. Poglede drugih muškaraca prihvaćao je kao kompliment – otkriva Mira.

Brak je, smatraju, svaki dan izazov i zagonetka koju se rješava dan po dan. I njihov nudi mnoga iskušenja, ali vole ga poistovjetiti sa stihovima jedne Dadine pjesme, koje je posudio iz knjige o Malom Princu ‘čovjek samo srcem dobro vidi, jer suštinu očima sagledati ne može…’.

Rea je bio kruna njihove ljubavi

U njihovoj su obitelji pravila jasna. Odnosi su im puni poštovanja, veoma tradicionalni. Kućne poslove, otkrivaju, dijele ali i poštuju pravilo da slušaju šeficu – Miru.

– Dado je vođa čopora, on je alfa vuk i svi ga moramo slušati. Katkad je to vrlo teško, jer je kao horoskopska djevica, često sklon vjerovati u ideale. Ne popušta iako čak ni kad bude svjestan da možda nije uvijek u pravu. Htjeli, nehtjeli, Rea i ja uspijevamo nametnuti i uskladiti svoj software s Dadinim tradicionalnim, i katkad retro hardwareom.

Kruna njihovih skladnih odnosa je sin Rea, kojeg je Mira rodila uz zvukove pjesme Chris Ree, ‘I’m only loving you again’. Po tom je glazbeniku Rea i dobio ime.

Privatni album | Autor: Fenix-Magazin.de Foto: Fenix-Magazin.de

– On je dragulj koji je nedostajao, kruna naše ljubavi. Roditeljstvo smatramo predivnom životnom avanturom kojoj smo se oboje predali, hrabro i odlučno. Uspjeli smo stvoriti si život ispunjen srećom. Rođenjem Ree ostvarili smo ve naše snove – kaže Mira.

– More i sunce su elementi koji nas određuju kao ljude, vjerne i odane sreći koju smo zaslužili. Pritom mislim prvenstveno na našeg sina Reu, koji je najljepši stih naše ljubavne pjesme – romantičan je Dado.

I dok je za očekivati da će brak nakon tolikih godina prijeći u monotoniju, rutinu, poznati par ne dopušta šablonizirati svoj život. Svakog se dana trude iznenaditi, obradovati onog drugog. Dado je, ističe Mira, njezin najljepši životni poklon kojeg i dalje dobiva svaki dan.

‘Dado je sklon letenju, ali zato smo ja i Rea njegovo sidro’

– Mi naprosto ne podnosimo falš tonove i loše interpretacije, tako da su naši rifovi i harmonije uvijek točni i iz srca. Samo tako se iz braka može stvoriti evergreen – govori Dado.

– Dado je sklon letenju… negdje izvan planeta, ali zato smo Rea i ja njegovo sidro, tako da uvijek zna gdje mu je dom – kaže Mira.

Ivo Cagalj/PIXELL | Autor: Ivo Cagalj/PIXELL Foto: Ivo Cagalj/PIXELL

Nakon svih tih zajedničkih godina kuća im je i dalje puna prijatelja, ljudi koje oboje vole i poštuju. Nastoje uživati u malim stvarima i nesebično ih dijele s ljudima koji poštuju slične svjetonazore. Ponekad, samo njih dvoje nestanu u potrazi za ljepotom uvala i plaža. Vole zagrljeni gledati zalazak sunca. Svoj stil života prenijeli su i na sina.

– Lako je biti dobar roditelj, kada ste tolerantni i sve činite s ljubavlju i vjerom da su slobode koje dozvoljavate, prihvaćene i shvaćene i kao obveza u poštivanju životnih načela, etičnosti i iskrenosti. Nagrada za to je da vam vaše dijete nesebično i iskreno uzvraća istim. Rea je zaljubljen, mi svakako ne vidimo spektar boja koje ga okružuju, ali vidimo da je sretan.

Zahvalni smo mu što s nama dijeli, apsolutno sve – kaže poznati par.

Dado i Mirjana Topic | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U budućnosti se kažu s lakoćom mogu zamisliti kao djed i baka koji, kao oni iz američkih filmova, kvare unuke i skrivaju njegove tajne pred roditeljima.

– Ali s obzirom koliko smo nas dvoje otkačeni, vjerovano će unuci kvariti nas – kažu.

(24sata.hr)