Svijet

Austrija: Bosancu počelo suđenje u Grazu zbog regrutovanja boraca za ISIL

Bosancu Fikretu B. (50), koji je optužen za saradnju sa tzv. Islamskom državom i regrutovanje članova počelo je suđenje u sudu u Grazu, prenosi Die Presse.

Austrijski tužillac je Fikreta B. opisao kao “osobu koja je često prisustvovala predavanjima Mirsada Omerovića poznatijeg kao Ebu Tejma” nakon čega je postao radikalan. Prema navodima optužnice, on je regrutirao mlade muslimane kao borce za tzv. Islamsku državu u Siriji.

– Fikret B. Je bio u intenzivnom kontaktu sa jednim građaninom Srbije koji je do jeseni 2014. godine kao Ebu Tejma radikalizirao mlade muslimane u srednjoj Evropi. Krajem februara će i Mirsad Omerović (Ebut Tejma) biti izveden pred sud u Grazu. Ebu Tejma i članovi njegove mreže hapšeni krajem novembra 2014. godine u okviru velike akcije provedene na nivou cijele države, Fikret B. je pobjegao u BiH. On je napustio svoje mjesto stanovanja i radno mjesto i otišao u pravcu BiH gdje je našao sklonište u uporištu selefija u Gornjoj Maoči, piše Die Presse.

Fikret B. se ipak odlučio vratiti u Graz, ali je na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala Austrija, uhapšen u Hrvatskoj. Četiri sedmice kasnije vlasti u Zagrebu su ga predale austrijskim vlastima.

Austrijski mediji navode da je optuženi zajedno sa ostalim članovima boravio u Siriji 2007. godine s ciljem vjerskog školovanja i učenja jezika.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend