Svijet

AMERIKA SE PRIPREMA ZA NAJGORI SCENARIJ Virus zika je “strašniji” nego što se mislilo

Visoki američki zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su upozorili da je virus zika “strašniji” nego što se isprva mislilo te da bi mogao predstavljati veću prijetnju za Sjedinjene Države nego što se ranije pretpostavljalo.

S virusom zika se u vezu dovodi više zdravstvenih poremećaja kod novorođenčadi, rekla je dr. Anne Schuchat iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Komarac koji prenosi virus proširio se na 30 američkih saveznih država, a u Puerto Ricu bi moglo biti i više stotina tisuća zaraženih.

Zdravstveni dužnosnici su na konferenciji za novinare održanoj u Bijeloj kući kazali da su izvršili pritisak na Kongres, kako bi što prije odobrio izdvajanje dodatnih 1,9 milijarda dolara za hitne slučajeve i kako bi SAD bio spreman za borbu protiv opasnog virusa zika. Obamina administracija izdvajanje dodatnih sredstava zatražila je još u veljači.

“Sve u vezi s virusom čini se malo strašnijim nego što što smo mislili u početku”, rekla je dr. Schuchat. “Nadajući se da nećemo svjedočiti širenju bolesti u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, moramo biti u potpunosti sigurni da su savezne države spremne za takav scenarij”, kazala je.

Virus zika, koji se povezuje s brojnim slučajevima mikrocefalije u Brazilu, vrlo se brzo širi zemljama Latinske Amerike i Karibima.

Bijela kuća je prošli mjesec najavila da će sredstva za hitne slučajeva, koja su bila namijenjena za borbu protiv virusa ebole, a riječ je o 589 milijuna dolara, preusmjeriti u sredstva namijenjena potencijalnoj borbi protiv zike.

To je osobito važno prije nego što se počne širiti kontinentalnim dijelom SAD-a, što bi se moglo dogoditi s obzirom na dolazak toplijih ljetnih mjeseci, rekli su američki dužnosnici.

Izvor: dnevnik.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend