Ako vas tijekom vrućina muči nizak tlak, ovih deset namirnica bit će spas

Slabost, vrtoglavica, znojenje, umor… Ako vam je krvni tlak prirodno nizak, ljeto vam zna biti neprijatelj broj jedan. No, dobra vijest je da prehrana može puno pomoći.

Topli dani donose izazove svima, ali osobama s niskim krvnim tlakom (hipotenzijom) mogu uzrokovati ozbiljne tegobe: od nesanice i pospanosti pa čak do nevjestice. Iako je nizak tlak često manje rizičan od visokog, on može značajno narušiti kvalitetu života, osobito ljeti kad se više znojimo i gubimo elektrolite.

Zato su pravilna prehrana i hidracija ključne za ublažavanje simptoma. U nastavku donosimo deset namirnica koje mogu pomoći u održavanju stabilnog tlaka i brzo popravljaju stanje kada osjetite neugodne simptome.

Masline

Prirodno bogate natrijem, masline pomažu zadržati više tekućine u krvnim žilama, čime podižu krvni tlak. Idealan su dodatak doručku ili lagani međuobrok. Uz to, sadrže zdrave masti koje pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav. Konzumirajte ih umjereno, zbog visokog udjela soli.

Sir (feta, parmezan, cheddar)

Slaniji sirevi sadrže više natrija, koji pomaže u borbi protiv niskog tlaka. Kombinacija proteina i soli pruža energiju i pomaže stabilizirati cirkulaciju. Lako se uklapaju u ljetne salate ili sendvič, a idealni su za doručak uz masline i jaja.

Banane

Banane su bogate kalijem koji pomaže ravnoteži elektrolita. Pomažu u poboljšanju cirkulacije i pružaju brz izvor energije. Idealan su međuobrok tijekom vrućeg dana, lako su probavljive i praktične za ponijeti, samo birajte one koje nisu previše zrele. 

Cikla (posebno sok)

Cikla potiče širenje krvnih žila i poboljšava oksigenaciju tkiva. Osobito je korisna kod osjećaja slabosti i vrtoglavice. Bogata je željezom, folnom kiselinom i nitratima. Sok od cikle najbolje je piti ujutro, razrijeđen s vodom.

Orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci)

Zahvaljujući zdravim mastima i magneziju, stabiliziraju krvni tlak i razinu energije. Osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti bez pada šećera. Idealni su kao međuobrok, a preporučena količina je šaka dnevno.

Tamna čokolada (min. 70% kakaa)

Sadrži teobromin i male količine kofeina, što može blago povisiti tlak. Uz to, bogata je antioksidansima koji poboljšavaju cirkulaciju. Mala količina (1-2 kockice) može poboljšati i raspoloženje, ali bitno je da ima visok postotak udjela kakaa.

Jaja

Sadrže vitamin B12 i bjelančevine koje pomažu u održavanju zdrave krvne slike i tlaka, jednostavno se pripremaju i mogu biti dio bilo kojeg obroka. U kombinaciji sa sirom i zelenom salatom dobivate savršen doručak koji odmah sprječava potencijalne probleme s tlak tijekom ostatka dana.

Mrkva

Mrkva potiče cirkulaciju i sadrži prirodne šećere koji daju blagu energiju. Može se konzumirati sirova, kuhana ili kao svježe cijeđeni sok. Bogata je beta-karotenom i vlaknima, a praktična je i za grickanje u pokretu.

Grožđice

Grožđice se tradicionalno koriste kod niskog tlaka jer pomažu funkciji nadbubrežnih žlijezda. Preporučuje se namočiti ih u vodi preko noći i pojesti ujutro. Obiluju prirodnim šećerima i željezom, brzo vraćaju energiju i stabiliziraju tlak.