Kako pravilno očistiti jagode od pesticida?

Jagode svi volimo, ali često se nađu i na manje laskavim popisima, poput onih s najvećim udjelom pesticida. Bilo da ih kupujete na placu, u trgovini ili ih sami berete, pravilno pranje jagoda važan je korak prije konzumacije.

Zašto moramo dobro oprati jagode prije jela?

  1. Jagode su često tretirane pesticidima koji mogu ostati na njihovoj površini, oni se dobro ušuškaju u rupice i nije ih lako oprati pod mlazom vode. Istraživanja su pokazala da pravilno pranje jagoda može znatno smanjiti količinu pesticida.
  2. Tijekom rasta i transporta jagode mogu doći u kontakt s prljavštinom i bakterijama. Pravilno pranje pomaže u uklanjanju svih tih nečistoća.
  3. Čiste jagode imaju dulji rok trajanja jer se uklanjaju spore plijesni i bakterije koje uzrokuju kvarenje, plijesan i njihovo brzo propadanje.

Najbolje metode za čišćenje jagoda

Kupka s octom

• Pomiješajte bijeli ocat i vodu u omjeru 1:3.
• Potopite jagode u otopinu i ostavite ih 10 minuta.
• Isperite ih pod hladnom vodom i osušite.

Kupka sa sodom bikarbonom

• U četiri šalice vode dodajte jednu čajnu žličicu sode bikarbone.
• Potopite jagode i ostavite ih 15 minuta u toj mješavini.
• Isperite ih pod hladnom vodom i osušite.

Kako da jagode duže ostanu svježe?

  • Perite ih neposredno prije konzumacije: pranje unaprijed može skratiti njihov vijek trajanja.
  • Čuvajte ih u hladnjaku: stavite ih u posudu obloženu papirnatim ručnicima kako bi upile višak vlage.
  • Uklonite jagode koje su se već pokvarile. One mogu ubrzati kvarenje ostalih jagoda.

Pravilno čišćenje jagoda jednostavan je korak koji može znatno smanjiti izloženost pesticidima i bakterijama. Bilo da koristite vodu, ocat ili sodu bikarbonu važno je odabrati metodu koja vam najviše odgovara i osigurati da vaša omiljena voćka bude sigurna za konzumaciju, a možete ih i sve kombinirati. 

izvor: zadovoljna.hr/radiovitez.ba