Recept za najbolju salatu od ječma

Znate onaj osjećaj kad želite nešto pojesti, ali nemate volje kuhati satima, a opet ne želite za ručak pojesti obični sendvič? E pa ova salata je točno ono što vam treba. Zdrava, šarena, osvježavajuća i gotova za tren – salata od ječma, feta sira i piletine, s aromatičnim dresingom.

Recept možete pronaći u nastavku.

Salata od ječma i piletine – sastojci:

za salatu:

  • 150 g ječma
  • 200 g pilećih prsa
  • 150 g cherry rajčica
  • 1 paprika (crvena ili žuta)
  • 1 manji krastavac
  • 100 g feta sira
  • Šaka rukole ili svježeg špinata
  • Svježi peršin
  • Maslinovo ulje, sol i papar za pripremu piletine

za dresing:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Sok pola limuna
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica dijon senfa (ili drugog blagog senfa)
  • Sol i svježe mljeveni papar po ukusu

Salata od ječma i piletine – priprema:

  1. Najprije isperite ječam pod mlazom hladne vode, zatim ga kuhajte u blago posoljenoj vodi 20-ak minuta, dok ne omekša. Kad je gotov, ocijedite ga i ostavite da se malo ohladi.
  2. Pripremite piletinu. Pileća prsa premažite s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite. Ispecite ih na tavi. Ostavite ih da odmore 5 minuta, a zatim narežite na tanke trakice.
  3. Nasjeckajte povrće. Rajčice prepolovite, papriku narežite na trakice, a krastavac na kockice. Rukolu (ili špinat) ostavite cijelu ili grubo nasjeckajte.
  4. Napravite dresing. U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, senf, sol i papar. Dobro izmiješajte dok ne dobijete emulziju.
  5. U veću zdjelu stavite kuhani ječam, dodajte povrće, narezanu piletinu i izmrvljeni feta sir. Prelijte sve pripremljenim dresingom i lagano promiješajte da se sastojci povežu.