Znate onaj osjećaj kad želite nešto pojesti, ali nemate volje kuhati satima, a opet ne želite za ručak pojesti obični sendvič? E pa ova salata je točno ono što vam treba. Zdrava, šarena, osvježavajuća i gotova za tren – salata od ječma, feta sira i piletine, s aromatičnim dresingom.
Recept možete pronaći u nastavku.
Salata od ječma i piletine – sastojci:
za salatu:
- 150 g ječma
- 200 g pilećih prsa
- 150 g cherry rajčica
- 1 paprika (crvena ili žuta)
- 1 manji krastavac
- 100 g feta sira
- Šaka rukole ili svježeg špinata
- Svježi peršin
- Maslinovo ulje, sol i papar za pripremu piletine
za dresing:
- 3 žlice maslinovog ulja
- Sok pola limuna
- 1 žličica meda
- 1 žličica dijon senfa (ili drugog blagog senfa)
- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
Salata od ječma i piletine – priprema:
- Najprije isperite ječam pod mlazom hladne vode, zatim ga kuhajte u blago posoljenoj vodi 20-ak minuta, dok ne omekša. Kad je gotov, ocijedite ga i ostavite da se malo ohladi.
- Pripremite piletinu. Pileća prsa premažite s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite. Ispecite ih na tavi. Ostavite ih da odmore 5 minuta, a zatim narežite na tanke trakice.
- Nasjeckajte povrće. Rajčice prepolovite, papriku narežite na trakice, a krastavac na kockice. Rukolu (ili špinat) ostavite cijelu ili grubo nasjeckajte.
- Napravite dresing. U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, senf, sol i papar. Dobro izmiješajte dok ne dobijete emulziju.
- U veću zdjelu stavite kuhani ječam, dodajte povrće, narezanu piletinu i izmrvljeni feta sir. Prelijte sve pripremljenim dresingom i lagano promiješajte da se sastojci povežu.