40 GODINA OD SMRTI JANIS JOPLIN Seks, droga, rock’n’roll i vječni hitovi (VIDEO)

Velika rock zvijezda s kraja 60-ih godina prošlog stoljeća, Janis Joplin, 4. listopada 1970. godine umrla je od predoziranja heroinom.

Janis Joplin rođena je u 1943. godine Teksasu, a prve glazbene korake napravila je u crkvenom zboru. Sa 17 godina je odlučila postati pjevačica, a presudni utjecaj na njenu glazbenu karijeru izvršila je ‘crna kraljica’ Bessie Smith, velika jazz i blues pjevačica, no ubrzo potom probudila se i njena druga velika ljubav, koja će je odvesti u preranu smrt – droge.

Godine 1966. postala je pjevačica benda Big Brother and The Holding Company, a debitantski album pod imenom benda snimao se tri dana i donio vječne hitove ‘Down On Me’ i ‘Bye, Bye Baby’.

Drugi album, ‘Cheap Thrills’, bilo je najznačajnije izdanje Janis Joplin i jedno od najočekivanijih i najuspješnijih albuma 1968. godine, a iznjedrio je pjesme ‘Piece Of My Heart’ i Janisinu izvedbu klasika ‘Summertime’. Krajem 1968. Janis je krenula u solo vode, snimivši sljedeće godine s vlastitim bendom album ‘I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!’, u kojemu je napravila zaokret u soul-rock, a iznjedrio je hitove ‘Try (Just a Little Bit Harder)’ i ‘To Love Somebody’.

U samo četiri godine Janis Joplin je postala glazbena ikona, a osim u glazbi, intenzivno je uživala u alkoholu, drogi i seksu. Među njenim ljubavnicima našli su se Kris Kristofferson, Jimi Hendrix, Jim Morrison i Joe Namath, za kojeg je sama rekla da ga je uništavala.

U jesen 1970. Janis je sa svojim bendom u Los Angelesu počela raditi na novom albumu. Uvečer 3. listopada ona i njezin kolega iz benda Ken Pearson pili su u baru Barney’s Beanery u Hollywoodu. Nedugo nakon ponoći vratili su se u hotel Landmark u kojem su bili smješteni. U sobi 105 Janis si je ubrizgala posljednju injekciju heroina, a ujutro je pronađena mrtva. Posljednja pjesma koju je snimila još je jedan klasik – ‘Mercedes Benz’.

Na tulumu u povodu njene smrti dvjestotinjak njenih prijatelja zabavljale su glazbene legende The Grateful Dead.  (tportal.hr)

 

 

{youtube}JjD4eWEUgMM{/youtube}