Županije žele domaće lijekove na esencijalne liste

Esencijalna lista se ne pravi u korist bilo kojeg proizvođača osim pacijenata, rekao je Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH na upit hoće li se na nivou Federacije praviti esencijalna lista lijekova u korist domaćih proizvođača, po uzoru na Vladu Tuzlanske županije.

– Lijekovi su lijekovi i ne gledamo je li domaće ili nije. Esencijalna lista Federalne vlade bi trebala izaći uskoro, ona je već spremna, Vlada je treba usvojiti – naveo je Mandić.

Slovenija i Hrvatska

Ukupni promet lijekova domaćih i stranih proizvođača u BiH 2014. godine je bio 531.676.242 KM. Od toga na strane proizvođače se odnosi 436.592.529, dok na domaće proizvođače 95 milijuna KM. Samo u 2014. godini je oko 130 inostranih proizvođača lijekova uvozilo u BiH. Slovenske kompanije „Krka“ i „Lek“ su vodeće kompanije sa prometom većim od 77 milijuna KM godišnje, ali rame uz rame s njima je hrvatska „Pliva“ sa 28,6 milijuna KM prometa. S druge strane, proizvoda “Bosnalijeka“ nema na esencijalnim listama u Sloveniji i Hrvatskoj.

– “ Bosnalijekovi “ proizvodi podliježu najstrožim kontrolama kvaliteta, kako unutar kompanije, tako i nadležnih institucija u BiH i ostalim tržištima na kojima prometujemo svoje lijekove, odgovorno tvrdimo da imamo kvalitetne lijekove. Unatoč svim dokazima o kvaliteti naših proizvoda , “Bosnalijek“ i druge bh . farmaceutske kompanije imaju velike barijere za ulazak i promet svojih proizvoda na brojnim tržištima kompanija koje posluju u BiH, u vidu otežanih registracija i puštanja u promet lijekova – tvrde iz „Bosnalijeka“.

Nova esencijalna lista u Tuzlanskom kantonu domaćim proizvođačima donosi dodatnu zaradu šest do sedam milijuna KM. Ona je sačinjena tako da strani proizvođači imaju učešće od 61,2 posto, umjesto dosadašnjih 75 posto.

Potez Bege Gutića, premijera TK, već ranije je podržao Elmedin Konaković, premijer Sarajevske županije, koji je na putu donošenja slične odluke.

– Primjera radi, Tuzla izdvaja 40 milijuna , a Sarajevo 80 milijuna KM za financiranje esencijalne liste. Mi planiramo dati puno više prostora za domaće proizvođače – rekao je Konaković.

Strani lobi

On dodaje kako postoji interes stranih proizvođača koji su bitni u ovoj priči, ali ne na način da potpuno dominiraju ili uništavaju domaću farmaceutsku industriju. Promet lijekova iz domaće proizvodnje podržat će još u nekim kantonima kao što je Zeničko-dobojska i Bosansko-podrinjska županija, ali prvo treba mijenjati federalni Zakon koji regulira ovu oblast.

– Aktualni Zakon nije dobar i on ide na ruku tzv. inostranog farmaceutskog lobija i treba liste formirati po mogućnosti županija. Mi ćemo preko naših zastupnika u Federalnom parlamentu pokušati izmijeniti taj zakon – rekao je Miralem Galijašević, premijer ZDK.

(VL)