Vijesti iz BiH

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju, Sarajevu opasan za osjetljive grupe

Koncentracije lebdećih čestica su i dalje vrlo visoke u Tuzli, Lukavcu, Sarajevu i Zenici, a prekoračenja graničnih vrijednosti bilježe se i u Jajcu i povremeno u Goraždu.Koncentracije sumpordioksida prekoračuju dnevne granične vrijednosti u centru Tuzle i Zenici, a vrlo su visoke i u Kaknju.Koncentracije azotnih oksida su najviše u Sarajevu, gdje nekoliko dana prelaze pragove graničnih vrijednosti, a povremeno i u Zenici.
U Kantonu Sarajevo, proglašena je epizoda upozorenja, a u općini Kakanj i Općini Zenica još je na snazi epizoda pripravnost. Nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.
Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju, Sarajevu i drugim najzagađenijim gradovima i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Osobe s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore.
Preporučljivo je svim osobama da, ukoliko su u mogućnosti, odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. S obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme i bronhitisa i kod zdravih osoba, osobito kod djece.
Korištenje maski je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer šalovi propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5).
Kako je saopćeno iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, glavni izvori zagađenja zraka u FBiH su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj.

 

 

(izvor:Vijesti.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend