Svijet

Zovko sudjelovala na konferenciji „Zapadni Balkan nakon 2020.”

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, Željana Zovko, sudjelovala je na konferenciji „Zapadni Balkan nakon 2020.: aktivnosti i odluke u doba pandemije” u organizaciji Europskog liberalnog foruma (ELF) i Liberalnog integracijskog foruma.

Zovko je kao panelistica govorila o obnovljenom pristupnom procesu te političkoj, gospodarskoj i društvenoj transformaciji regije.

Zovko se osvrnula na ovu izuzetno dinamičnu godinu za zapadni Balkan.  Europska unija razvila je novu metodologiju proširenja i dala zeleno svjetlo za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Naglasila je potporu koju su države-članice nedvosmisleno iskazale na sastanku na vrhu, održanom u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 2020. godina obilježena je i pandemijom COVID-19, te je Zovko pozdravila pomoć Europe zdravstvenom sektoru i gospodarskim potrebama država zapadnog Balkana. „Naša potpora oporavku zapadnog Balkana značajna je na više razina, ponajviše zbog toga što njihov prosperitet utječe na stabilnost regije i sigurnost naše Europske unije” – naglasila je Zovko.

Zastupnica je u nastavku obraćanja govorila o Ekonomskom i investicijskom planu za zapadni  Balkan i njegovom značaju za vidljivost Europske unije u regiji, istaknuvši da dezinformativne kampanje podrivaju napore EU-a, te da je potrebno primijeniti jasnu komunikacijsku strategiju. Zovko je nadalje pozvala na uvrštavanje trgovinskih preferencija za zapadni Balkan, koje će zasigurno pomoći dodatnom razvoju međusobne trgovine.

Zovko je naposljetku poručila da je paket godišnjeg proširenja proizveo značajan zamah na temelju revidirane metodologije proširenja i da su države članice dale snažan doprinos europskoj perspektivi. Pitanje koje se ponavlja u Izvješćima o proširenju, smatra Zovko, je neuključivanje preporuka Europskog parlamenta u svezi sa zemljama zapadnog Balkana i njihovim putem prema Europi.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend