Znanstvenici otkrili štit za svemirske letjelice

Ako misija sljedeće godine pokaže da je Mars pogodan za naseljavanje, astronautima predstoji opasno putovanje od šest mjeseci. Kako bi bili sigurni od radijacije, njihov će brod morati biti zaštićen štitom od plazme na kojem rade znanstvenici iz laboratorija Rutherford Appleton.
Šestomjesečno putovanje do Marsa nosi mnoge opasnosti za astronaute. Najveća je svakako svemirska radijacija. Ona je do sada glavni razlog zašto ne šaljemo ljude u istraživanje Svemira. Znanstvenici iz laboratorija Rutherford Appleton pokazali su da magnet širine palca može otkloniti tok nabijenih čestica poput onih iz solarnih vjetrova.

Ova je ideja stara poput same Zemlje. Zemlja ima magnetsko polje koje odbija solarne vjetrove. Bez njega, čestice koje emitira Sunce prošle bi kroz naše tijelo i oštetile stanice, te bismo umrli od radijacije.

Solarni vjetrovi mogu uzrokovati golemu radijaciju, tisuću puta jaču od one koje su uzrokovale atomske bombe. NASA ne želi riskirati živote svojih astronauta i propast misije. Zbog toga već desecima godina traži prikladan štit za svoje letjelice. Na ideju magnetskog štita znanstvenici su došli još šezdesetih godina prošlog stoljeća, no ona je odbačena jer se mislilo da je za štit potreban nepraktično veliki magnet. Novija istraživanja pokazuju da su bili u krivu.

Isprve se mislilo da samo teška nebeska tijela s metalnom jezgrom imaju svoje magnetsko polje, no dokazano je da je naš Sunčev sustav prepun malih tijela s jakim magnetskim poljem. Na Mjesecu je pronađeno nekoliko područja koja imaju svoj vlastiti magnetski štit. Štitovi su nastali pri sudaru asteroida s površinom Mjeseca pri kojima je nastala plazma. Kad se ona stvrdnula, stijene koje su nastale kao posljedica zadržale su magnetska svojstva plazme. Slična je pojava zapažena i na Marsu.

Budući da se solarni vjetrovi sastoje od elektrona i protona, i oni imaju svoje magnetsko polje. Kad se ono sretne s magnetskim poljem nekog tijela u Svemiru, ona djeluju jedno na drugo. Budući da protoni i elektroni imaju različite mase, skupljaju se na različitim udaljenostima od magneta s kojim su se susreli.

U eksperimentu provedenom u laboratoriju Rutherford Appleton znanstvenici su zatvorili magnet promjera 2,5 centimetara u dugu cilindričnu cijev i u nju upuhali plazmu istog sastava poput solarnih vjetrova. Iako je magnet bio zanemarive snage u usporedbi na čestice plazme, nijedna od čestica nije ni dotakla magnet. Pokazalo se da je magnet oko sebe stvorio mini-magnetosferu, poput one oko planeta. Čestice plazme formirale su zaštitni mjehurić oko magneta.

Koristeći ova saznanja, NASA bi mogla sagraditi letjelice koje imaju zaštitnu magnetosferu generiranu elektromagnetom. Nije još jasno hoće li se rezultati iz laboratorija moći ponoviti u dimenzijama letjelice. Čak i kad bi zaustavljalo samo pola štetnih čestica, to bi značilo da drugi zaštitni sloj letjelice može biti puno manji. (Danas.hr)